Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Ökad bostadsefterfrågan förändrar marknaden

Publicerad: 23 september 2016, 09:30

Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden kommer att nå nya rekordnivåer om 180 till 190 miljarder kronor under 2016. Samtidigt håller den höga efterfrågan på bostäder på att förändra den svenska fastighetsmarknaden i grunden, enligt årets Newsec Property Outlook.


Ämnen i artikeln:

Business Arena StockholmNewsec

Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden kommer att nå nya rekordnivåer om 180 till 190 miljarder kronor under 2016. Åtminstone om man ska tro den senaste upplagan av Newsecs Property Outlook som presenterades under Business Arena Stockholm.

Enligt rapporten håller den kraftiga befolkningstillväxten och den därmed ökad efterfrågan på bostäder på att förändra den svenska fastighetsmarknaden i grunden, framför allt i de större städerna.

– Bristen på bostäder och människors önskan att bo mer centralt innebär att alla typer av fastigheter som är lämpliga för bostäder håller på att konverteras. Mer eller mindre alla lämpliga kontorsbyggnader i innerstäderna, bortsett från delar av CBD, har stora möjligheter att omvandlas till bostäder förr eller senare, säger Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

Stockholms Stad har satt som mål att bygga 140 000 bostäder fram till 2030, varav 37 000 planeras att byggas i innerstaden. Även kraven på servicefunktioner kommer därmed att förändras, då tjänsterna måste anpassas bättre för behoven hos boende, än hos arbetande.

Newsec bedömer att en god tillgång på finansiering samt brist på andra attraktiva investeringsalternativ bidrar till ett fortsatt stort intresse för fastigheter. Den totala svenska transaktionsvolymen kommer därför att nå nya rekordnivåer och uppgå till mellan 180 och 190 miljarder kronor under 2016, förutspår Newsec.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.