Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Ohlsson: Risker med att rensa bort elpriser

Publicerad: 19 september 2018, 11:45

Riksbanksledamot Henry Ohlsson

Foto: Riksbanken.

Det finns risker med att räkna bort lättrörliga faktorer såsom energipriser när man gör en inflationsbedömning. Det säger riksbanksledamoten Henry Ohlsson på Business Arena Stockholm på onsdagen.


Ämnen i artikeln:

Henry OhlssonRiksbanken

Riksbankens inflationsmål är att KPIF ska uppgå till 2 procent och den siffran har nu befunnit sig där ett tag. Centralbanken har dock även fört diskussioner kring KPIF exklusive energipriser för att få en bild av det underliggande inflationstrycket.

Enligt Ohlsson riskerar man dock att få en missvisande bild om man är alltför ivrig med att rensa bort brus i fall där priserna för vissa varu- och tjänstegrupper stiger trendmässigt.

– Då räknar du ju inte bara bort volatilitet utan du räknar även bort relativa prisförändringar. Vi vet till exempel att energipriserna har stigit trendmässigt sedan 2015. Räknar du bort energipriser så tar du bort brus men du tar också bort relativ prisförändring, så det är ett svårt område att hålla på med, säger han.

– Sen finns det ju alltid tillfälliga faktorer. Varenda månad finns det tillfälliga faktorer så i den meningen är det ett permanent fenomen.

Det finns tecken på att vi närmar oss slutet på en stark konjunktur samtidigt som räntan ligger på rekordlåga -0,50 procent. Det har fått vissa att fråga sig hur Riksbanken stora möjligheter Riksbanken har att elda på ekonomin vid en konjunkturnedgång.

Ohlsson tycker inte det vore önskvärt att sänka räntan ytterligare men samtidigt anser han inte att Riksbankens verktygslåda är tom.

– Vi har ju köp av statsobligationer och sådana saker så det finns en rad saker i den penningpolitiska arsenalen. Jag förordar inte en höjning av räntan för att senare kunna sänka, säger han.

Henry Ohlsson har reserverat sig mot Riksbankens beslut att inte höja räntan vid alla räntemöten sedan i februari i år.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Henry OhlssonRiksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.