Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Mångfald som konkurrensfördel

Publicerad: 25 april 2017, 12:52

Magnus Thure Nilsson, Johan Wessman och Joakim Ollén.

Foto: Elias Ljungberg.

Gränskontrollerna har saktat ner integrationsarbetet i Öresundsregionen, men det börjar se ljusare ut för pendlarna. Viktigt för en internationell stad som Malmö där integrationsarbete och mångfald är en nyckel till framgång.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaMalmö

Gränskontrollerna har saktat ner integrationsarbetet i Öresundsregionen, men det börjar se ljusare ut för pendlarna.  Viktigt för en internationell stad som Malmö där integrationsarbete och mångfald är en nyckel till framgång.

Då svenskar stod för 15-20 procent av alla fastighetsaffärer i Köpenhamn förra året kan man kanske säga att branschen är bäst på Öresundsintegration. Men det pågående integrationsarbetet i regionen har väsentligt bromsas av gränshinder med desintegration där folk lämnar jobb på andra sidan i en region som skulle växa samman. Det menar Joakim Ollén, vd på Kunskapsporten, som var en av deltagarna på seminariet ”Den internationella staden” under Business Arena Malmö. Och han tycker det gjorts alldeles för lite för att motverka utvecklingen.

– Det är väldigt lite som görs för att kompensera utvecklingen istället för att göra det mer ekonomiskt fördelaktigt att vara pendlare, det vill säga sänka priset. Det är samma i den privata världen, kan man inte leverera en vara på ett korrekt sätt, då sänker man priset, säger Joakim Ollén.

Det börjar dock lätta något och vi kan vara på väg mot en normalisering, menar Johan Wessman, vd för Öresundsinstitutet. Det är framförallt tågen som varit problemet medan biltrafiken funkat skapligt. Det finns nu ett avtal mellan Sverige och Danmark där svensk polis ska få utföra gränskontroller vid Kastrup och då kommer extrastoppen vid Hyllie och Malmö Central tas bort om några veckor, och danska DSB håller på att förbättra id kontrollen på Kastrup.

– Man får ha tålamod och det kan ta lite tid innan det rullar men håller de vad de lovat så får vi en nästan normaliserad tågtrafik. Men då är nästa steg för politikerna att jobba upp ett förtroende, säger Johan Wessman.

Frågan är bara om de båda regeringarna kan jobba ihop. När det var ett krisläge och man införde gränskontroller glömde man informera den danska regeringen vad man gjorde, vilket ledde till ansträngda relationer. Men nu finns tecken på att det börjar fungera.

– Nu har man börjat jobba ihop sig och vi har aldrig haft så många dansk-svenska ministermöten som det senaste året, säger Johan Wessman.

Just integrationsarbete och mångfald är en nyckel för Malmö, anser Magnus Thure Nilsson, som jobbar med innovationsutveckling och är vd på Media Evolution. På företaget jobbar man mycket internationellt utifrån principen att en digital affär alltid är global.

– Ska man göra affärer i dag måste man titta globalt och förstå vad som händer i Kina, San Francisco eller Grönland annars kan du inte ta rätt steg ens hemma i din socken där du bor. Vi har 170 olika nationaliteter och är den fjärde mest internationella staden efter New York, London och Washington.  Och jag tror att det är Malmös singulärt viktigaste konkurrensfördel. För de företag, eller plattformar, som inte har mångfald av nationer och som inte är jämställda kommer inte att göra tillräckligt bra produkter, säger Magnus Thure Nilsson.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Business ArenaMalmö

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.