Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Kommuntopparna: Därför är Norrland en god investering

Publicerad: 18 februari 2020, 10:27

Moderator Åsa Lindell pratar med Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande, Umeå Kommun, Anna-Britta Åkerlind, oppositionsråd i Örnsköldsviks kommun, Peder Björk, kommunstyrelsens ordförande i Sundsvalls kommun och Lenita Ericson, kommunstyrelsens ordförande i Luleå kommun.

Foto: Elias Ljungberg

Det lönar sig att blicka norrut. Det stod klart under inledningen till Business Arena Umeå.


Ämnen i artikeln:

SkelleteåBusiness Arena UmeåUmeåÖstersundÖrnsköldsvikLuleåSundsvall

Ur ett nationellt perspektiv är bilden av Norrland glesbygd. Men detta är något som de sex norrländska kommunerna Luleå, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Östersund och Sundsvall vill förändra. Målet med nätverksorganisationen N6-initiativet är att med gemensamma krafter sprida en annan, mer nyanserad och modern bild av Norrland – en region där antalet företag har ökat med 20 procent och lönsamheten med 40 procent under de senaste fem åren.

– Hela Sverige ser inte den potential som Norrland har. Vi måste visa upp vad vi har lyckats göra, berättade Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande, Umeå Kommun.

Läs även: Se di TV från Business Arena Umeå här 

Lenita Ericson, kommunstyrelsens ordförande i Luleå kommun, förklarade att städerna vill visa att det finns kraftiga urbana miljöer även i norr, men att de till skillnad från storstäderna kan erbjuda en unik livsmiljö.

– Och därför är det också viktigt att det utvecklas samhällsfastigheter för att kunna tillhandahålla den service som invånarna behöver.

Det pågår ett kunskapsbygge som är minst lika stort som i övriga landet.

Peder Björk, kommunstyrelsens ordförande i Sundsvalls kommun, menade att N6-kommunerna kan erbjuda bra marknader för fastighetsbranschen.

– Genom vårt samarbete hoppas vi att ni kan använda oss tillsammans när nu vill utveckla i regionen.

Betraktas som en gemensam region

Hans Lindberg bekräftade att fastighetsbranschen har börjat se kommunerna som en gemensam region.

– Man pratar om alla sex städer när man pratar etablering.

Anna-Britta Åkerlind, oppositionsråd i Örnsköldsviks kommun, lyfte fram att de sex städerna tillsammans har fyra universitet – ett starkt skäl till att satsa på Norrland.

– Det pågår ett kunskapsbygge som är minst lika stort som i övriga landet. Det investeras väldigt mycket i forskning.

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.