onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Business Arena

“Kan inte räkna kronor och ören på dag ett”

Publicerad: 6 april 2017, 11:33

Stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah i Rosengård, Malmö är ett av vår tids mest omdiskuterade sådana. Projektet har både hyllats och fått skarp kritik. Under Business Arena Göteborg förklarade några av aktörerna varför de vill vara med i projektet.

Ämnen i artikeln:

RosengårdFastighetsmarknaden i SydsverigeErik SelinTerje JohanssonMalmö

Culture Casbah har som mål att utveckla och vitalisera Rosengård. Det spektakulära tornet och övrig bebyggelse innehåller tillsammans cirka 200 bostäder och 30 lokaler.

Det var allmännyttiga MKB som för några år sedan drog i gång projektet, som de flesta länge trodde skulle genomföras helt i kommunal regi.

Under förra året bildade privata Balder, Heimstaden och Victoria Park ett gemensamt bolag med MKB för att förverkliga projektet. Man började med att avtala om att köpa 1 600 bostäder i Rosengård från MKB. Det förvärvade beståndet har ett marknadsvärde på 1,1 miljarder kronor. De samarbetande bolagen kommer att äga 25 procent vardera av aktierna i vad man kallar Rosengård Fastighets AB.

Ett konsortium med både kommunala och privat bolag är inte direkt vanligt i svensk samhällsbyggnad.

Terje Johansson, vd på MKB, förklarade på torsdagen att de privata aktörerna gör så att andra ser att det är värdefullt att investera i Rosengård.

– Om vi och Katrin Stjernfeldt Jammeh (reds. anm kommunstyrelsens ordförande i Malmö) säger att det är lönsamt att investera i Rosengård så vet alla att vi säger det för att vi måste säga det. Men om Erik Selin säger det, han behöver faktiskt inte ens säga det, så vet ni att det är sant.

Att Erik Selins Balder, som i vanliga fall är mest fokuserade på Göteborgsmarknaden, menar att projektet är ett sett för bolaget att öka upp i Malmö, en stad som man annars haft svårt att etablera sig i som bostadsaktör.

Hur ser affärsmodellen ut?
– Jag har faktiskt inte räknat så mycket på det. Men vi kan inte räkna kronor och öron på dag ett – jag ser det här som ett sätt att kunna göra fler affärer och projekt tillsammans senare. Men sen hade vi aldrig gjort det om det var en dålig affär, vi är trots allt ett börsnoterat bolag som ska tjäna pengar.

Han menar att projektet åt andra hållet hade varit svårt att genomföra av enbart privata fastighetsägare.

– Terje har varit väldigt duktig på att navigera i det politiska, det kommunala, i allt det här. Det har han varit väldigt duktig på – jag hade aldrig kunnat eller orkat göra det. Vi hoppas att det blir ett bra exempel, kan vi göra det i Malmö så kan vi göra det i Göteborg eller någon annanstans, säger Erik Selin.

SD och V emot
Enligt just Terje Johansson har Culture Casbah haft en ovanligt stor majoritet hos politiken, där enbart SD och V röstade mot – även om majoriteten kom först efter många och långa diskussioner.

Martin Grander är doktorand och har forskat just på allmännyttans roll i samhället, både nationellt och lokalt i Skåne.
– Jag har följt det här med stort intresse, det ett spännande projekt. Potentialen i det här är enorm, det har skett väldigt mycket sociala insatser i Malmö där bland annat MKB tagit ett stort ansvar. Vi är överens om att MKB har stor betydelse för att det inte har blivit värre i de här områdena, det har också skapat en trovärdighet för bolaget.

Culture Casbah har även fått kritik, bland annat för att befintliga hyresgäster i området ska komma i kläm när värdet på området höjs.

– Jag tycker att man ska ta oron på allvar. Men samtidigt måste man fundera på vad som skulle hända om vi inte gör något. Då skulle det kunna bli något slags “race to the bottom”. Sen finns det mycket att fundera på. Man säger exempelvis att projektet ska byggas kring kultur – vilken kultur då?

Terje Johansson menar att man från MKB:s sida varit noggranna med att hålla hyresgästerna välinformerade.

– Oron kanske har ökat lite, men jag har inte alls känt den oron från hyresgästerna och det handlar ju om hur vi förvaltar det här på sikt. Men de flesta är positiva till att det ska investeras i Rosengård för första gången sedan 70-talet.

De bolag som är involverade i projektet är nu övertygade om att det kommer att bli av. När?

– Tja, ska vi chansa? Då säger jag att bygget kommer att börja 2019, säger Terje Johansson.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev