Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Kan fotboll få individ och samhälle att växa?

Publicerad: 16 maj 2015, 06:33

Therese Sjögran och Marta Vieira da Silva under Business Arena Malmö.

Foto: Sigurdur J. Olafsson.

LdB fusionerades med FC Rosengård, i grunden ett integrationsprojekt med syfte att förändra synen på Rosengård som stadsdel.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaMalmöRosengårdSBAB

LdB fusionerades med FC Rosengård, i grunden ett integrationsprojekt med syfte att förändra synen på Rosengård som stadsdel. Med profiler som Marta Vieira da Silva och Therese Sjögran ska laget vinna titlar och inspirera ungdomar som har det svårt i samhället.

MFF Damsektion hade sedan 2007 namnet LdB FC efter huvudsponsorn, ett kontrakt som gick ut 2013. Håkan Wifvesson, styrelseordförande, FC Rosengård, berättar att man startade diskussionen 2012 om vilken väg klubben skulle ta, och vem man ville samarbeta med. Efter att ha skannat av alternativen i Malmö fastnade man för FC Rosengård, en klubb som jobbade med sociala projekt. Men det blev heta diskussioner om föreningsnamnet.
– Jag lovar att det var både hot och tuffa samtal, det var många som inte ville heta Rosengård. Men i dag kommer många fram och säger att det var det bästa vi gjorde, säger Håkan Wifvesson.

Sociala projekt
Ett av klubbens projekt är Boost by FC Rosengård som riktar sig till ungdomar, kvinnor och män, med särskild fokus på de som inte har fullföljt sin gymnasieutbildning, har en funktionsnedsättning eller är utrikes födda.Projektet är sponsrat av europeiska socialfonden och klubben har anställt 25-30 coacher. Håkan Wifvesson berättar att sedan hösten 2011 har man slussat igenom 1 600 ungdomar, av dessa har 800 gått till arbete eller skola.
– Det handlar om att fånga ungdomar, jobba nära och stärka deras självförtroende. Samhället har inte alltid möjligheten och då är det kul att vi som förening kan göra detta.

Mediabilden kanske har varit orättvist hård mot stadsdelen Rosengård, med den nya föreningen finns möjligheten att ladda namnet med något positivt. Föreningens värderingar speglas också i deras arbete med att rekrytera spelare. Håkan Wifvesson menar att det är centralt att ha goda förebilder i laget.
– När vi rekryterar är det viktigt att de har rätt värdegrund och att de har den med sig på plan, men än viktigare utanför planen. Kan de bidra till Boost och visa att det går att vara proffs och visa respekt är det värt mer än ett SM-guld.

Förebilder
Två av lagets största profiler är Therese Sjögran, Sveriges meste landslagsspelare, och Marta Vieira da Silva, vald till världens bästa fotbollsspelare fem gånger. Visst är det stora skillnader i vägen fram men likheten är att de båda nått långt och båda började tidigt. För Therese Sjögran började resan redan vid sex års ålder.
– Jag växte upp i en liten by, Harlösa, fanns inte så mycket att göra mer än att spela fotboll eller skjuta luftgevär, så det var inte ett svårt val.

Att klubben står upp för den sociala biten inspirerar också spelarna som märker av de positiva effekterna.
– Ungdomarna vet vilka vi är och bara det är ett bra betyg. Det var rätt i tiden att byta namn och lyfta Rosengård, den stadsdelen är inte så dålig som folk tror, säger Therese Sjögran.

Att Marta startade tidigt med fotbollen är inte så underligt då hon själv berättar att man i Brasilien lever fotboll 24 timmar om dygnet, när man inte spelar pratar man fotboll, gammal som ung. Men som tjej fick hon dock kämpa för att få vara med och visa att hon också kunde, och stöttningen var i princip obefintlig. För Marta betydde det mycket att komma till en klubb med sociala ambitioner då hon haft det tufft själv och är glad över att Rosengård har den delen.
– Fotboll betydde allt för mig, jag utvecklades som person och fick ett bättre liv och kunde visa att tjejer också kan spela en sport fast många inte tyckte det.
– Jag är väldigt stolt att jag klarade det och stolt att folk blir motiverade av min historia och utveckling. Du ska tro på dig själv och följa din dröm, det är många tjejer i min hemstad i Brasilien som vill spela fotboll nu, säger Marta.

Klas Tjebbes, vd, FC Rosengård betonar vikten av att ha starka profiler som Therese och Marta, möjligheten för unga tjejer varje träning prata med dem och se att det går att satsa på fotboll och lyckas.
– Bara att få hänga med så starka människor varje dag är fantastiskt, vår idé med projektet är att skapa förebilder för ungdomar och barn.

Satsa mer på ledare
Vad driver då FC Rosengård för det handlar om ofinansierad verksamhet och enligt Klas Tjebbes ska man egentligen inte ha råd att träna tjejerna, ha ungdomsverksamheten och driva boost.
– Nu har vi tur att det finns många som vill vara med på den sidan men varje månad jagar vi pengar.

En av sponsorerna är SBAB och anledningen att bolaget är med och stöttar, säger Per O. Dahlstedt, affärsområdeschef, är att det är ett av de bästa exemplen han sett när det gäller förebilder och coachning av ungdomar. SBAB stöttar ekonomisk men bidrar också med ett utbildningsprogram inom Boost.
– Enkel vardagsekonomi, att förstå varför det är viktigt att inte ta sms-lån, varför det är viktigt att inte ha betalningsanmärkningar och hur man planerar sin ekonomi. Det här handlar ju om ungdomar som inte har de vanliga förutsättningarna, säger Per O. Dahlstedt.

Klas Tjebbes, tycker det är en bra bild av hur det ska skötas.
– Det handlar inte om att betala sig fri utan det allra viktigaste kommer av att göra saker tillsammans, det är då det börjar hända saker.

Håkan_Per

Håkan Wifvesson och Per O Dahlstedt. Foto: Sigurdur J. Olafsson.

I FC Rosengård ska alla vara välkomna, klubben genomför ingen selektion före elitverksamheten som för tjejer är cirka 16 år. Utöver detta har man också breddlag vilket innebär att om man inte platsar i elit kan man ändå spela kvar i föreningen. I grunden handlar det om att förverkliga ungdomars drömmar, påpekar Håkan Wifvesson, oavsett om det är på planen eller vid sidan av planen. Och då handlar om glada barn, ett barn som lämnar träningen lycklig kommer igen och då är ledarna nyckeln och där ska man satsa ännu mer säger Håkan Wifvesson och avslutar med en uppmaning.
– Är ni intresserade av att vara ledare eller känner någon som vill är det bara att höra av sig.

”Måste tänka på nya sätt”
Att ungdomar som väljer en annan väg än gängen på gatan sparar enorma pengar för samhället är lätt att räkna på men det handlar om komplexta system, menar Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö. Han pekar på att100 ungdomar i arbete skulle säkert kunna finansiera ett projekt som Lindängen, men vem sitter på nyckeln. Om man inte ska trassla in sig i komplexa system med europeiska investeringsbanker då måste nationen gå in och titta på det, menar Christer Larsson, och passar på att ge regeringens subventionspaket en känga.
– Om man tittar på de subventioner på 3 miljarder som är på väg in i bostadsbranschen så vet vi exakt var de kommer att ta vägen. De kommer att gå till byggmaterialindustrin och kommer att slå hur brett som helst – hade vi lagt de 3 miljarderna på direkt social nytta, i välfärdssystem, bostadsbidrag eller liknande så hade det slagit precis där vi vill ha dem. Vi måste tänka på nya sätt.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.