Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag05.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Business Arena

Kan ett plus ett bli tre?

Publicerad: 25 maj 2015, 12:45

Greg Clark.

Foto: Sigurdur J. Olafsson.

Är Malmö en stad som kan konkurrera på den internationella spelplanen? Det tror i alla fall Greg Clark.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaKöpenhamnMalmöGreg ClarkÖresundsbron

Är Malmö en stad som kan konkurrera på den internationella spelplanen? Det tror i alla fall Greg Clark, Professor of City & Regional Leadership, Cass Business School. Han menar att det är viktigt att bli en ledare i dessa sammanhang och här kan samarbetet med Köpenhamn stärka aktierna ytterligare.

Greg Clark gav i sitt inledningsanförande under Business Arena Malmö en internationell utblick på utvecklingsmöjligheterna för en stad som Malmö. Enligt Greg Clark är det en förändrad värld i dag, platser som brukade vara i periferin är istället i centrum och tvärtom. Städerna har påverkats av en ny världsordning vad gäller mobilitet, en rörlighet som innebär att städer inte längre bara konkurrerar om turister utan även om studenter, filmproduktion, universitet, konstgallerier med mera.
– En av konsekvenserna med denna nya rörlighet är att mer och mer av en stads ekonomiska innehåll bestrids genom internationella tävlingar som sorterar in städer i bäst i klassen, näst bäst och så vidare. Det är hög avkastning för vinnare och stora utmaningar för förlorarna i den här typen av kamper. Så det är viktigt att bli en ledare, säger Greg Clark.

Det finns i dag mer än 200 internationella benchmarks och rankingar och index av städer. När Greg Clark försöker sätta in Malmö i sammanhanget med ett eget benchmark har han placerat staden i en grupp med andra postindustriella städer som exempelvis Hamburg, Bilbao och Manchester och försöker svara på frågan hur Malmö klarar sig i relation till dessa städer.
– Vad det nya globala räknesättet gör är att Bilbao inte längre är stad nummer fyra i Spanien, Manchester är inte längre nummer tre i Storbritannien, städer kan göra saker annorlunda så de är inte längre inneslutna i det nationella, urbana systemet. Städer är även på väg att delas in i olika grupper och typer där man konkurrerar på sitt sätt, säger Greg Clark.

Kan ett plus ett bli tre?
Innovation, internationell befolkning, rörlighet är några av indikatorerna som pekar på Malmö som en ledande stad i kategorin liten till medelstor stad, inte bara i Europa utan i världen, menar Greg Clark. I internationell media ses också kopplingen till Köpenhamn som något positivt. Det finns flera platser i världen där samarbete mellan städer visat sig framgångsrika, Greg Clark nämner exempelvis Vancouver-Seattle, Milan-Turin och Johannesburg-Pretoria. Gemensamt för nästan alla dessa samarbeten är förbättrad infrastruktur och snabbare kommunikationer. Med skapandet av Öresundsbron öppnades nya möjligheter för samarbete. Här ser Greg Clark en potential i Malmö och Köpenhamn som i samanhanget kan bli ledande städer av en viss typ.
– En postindustriell, innovativ stad som Malmö och en grön, internationell stad som Köpenhamn börjar bli en typ av städer som opererar på en europeisk nivå.

Kan ett plus ett bli tre, kan Köpenhamn och Malmö tillsammans utgöra något mer än de två enskilt? När Greg Clark placerar in dem i sitt eget benchmark tillsammans hamnar de i topp vad gäller de flesta indikatorer. Även om Malmö går bra för sig själv kan man tillsammans med Köpenhamn bli en värdsstad och konkurrera med städer som exempelvis san Fransisco, städer som kombinerar global affärskonkurrens med hög levnadsstandard. Ett tips från Greg Clark är också att bygga på varumärket, inte ett namn utan värdet. Om man visar att man kan samarbeta finns det en historia som kommer attrahera. Dagens moderator, ekonomijournalisten Mia Odabas, påpekar dock att det finns ett ojämnt styrkeförhållande städerna emellan när det gäller storleken.
– Visst är Malmö mindre men gäller att tänka att det är tidigt, tänk 20 eller till och med 50 år framåt. Brooklyn har i dag fler invånare än Manhattan vilket inte var fallet för så länge sedan. Saker och ting förändras. Men framförallt gäller det att ha självförtroende och spela på styrkorna. Malmö blir inte en förort till Köpenhamn utan blir innovationsdistriktet i regionen. Det finns också affärer att göra i att lära ut samarbete, säger Greg Clark.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.