söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Business Arena

Investeringsviljan ökar i Malmö

Publicerad: 6 juli 2017, 06:56

Caroline Szyber, Katrin Stjernfeldt Jammeh och Terje Johansson. Foto: Maria Nordlander.

Malmö har fått upp sitt byggande, bland annat tack vare allmännyttiga MKB som testat nya samarbeten som visar på en ökad investeringsvilja i staden.

Ämnen i artikeln:

Business Arena AlmedalenCaroline SzyberKatrin Stjernfeldt JammehTerje JohanssonMalmö

Malmö har de senaste åren fått upp sitt byggande, bland annat tack vare allmännyttiga MKB som testat nya samarbeten som visar på en ökad investeringsvilja i den sydsvenska huvudstaden.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är ordförande i Malmös kommunstyrelse Hon menar att staden under lång tid haft fastighetsvärden och lönsamhet som inte varit i närheten av andra städer. Jammeh var under torsdagen med i en panel som diskuterade frågan under Business Arena i Almedalen.

– Nu ser vi att investeringsviljan stiger ganska snabbt. Dels har MKB gjort en fantastisk resa, men även det allmänna investeringstrycket ökat, säger hon.

Under det första halvåret i år beviljades 3 000 bygglov i staden, att jämföra med 4 000 totalt under förra året.

– Vi har de senaste åren jobbat med en process för att se vad man kan göra bättre, och försökt hitta ett relevant mål som ändå ska gå att uppnå. Även om MKB verkligen axlat ansvaret så är deras viktigaste uppgift trots allt att förvalta det man redan äger – något man måste tänka på när man sätter målen.

Terje Johansson är vd på MKB. Han menar att det viktiga inte är målen i sig – utan att man faktiskt når de mål man satt upp.

– Självklart kan MKB inte bygga och bära hela Malmös utveckling, vi är relativt sett mindre än vad allmännyttan är i Stockholm och Göteborg. Men vi bestämde oss för att jobba för att nå målen. Bland annat har vi kunnat göra det genom att vi har befogenheter från stadsbyggnads- och fastighetskontor att agera inom vissa ramar. Den tilliten måste finnas, säger han.

Han menar dock att det kostat på att öka byggtakten så rejält som man gjort de senaste åren – från 50 till 750 bostäder per år.

– Det är en acceleration som kräver väldigt mycket och det hade aldrig gått utan stadsbyggnads- och fastighetskontor – även om det inte alltid varit direkt mysfaktor under våra möten.

Samtidigt menar han att själva grundförutsättningen är att även privata byggherrar bygger i staden – för att visa att Malmö är en stad värd att lägga sina pengar i. Det har bland annat skett i stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah i Rosengård, där Heimstaden, Victoria Park och Balder gått in som gemensam ägare tillsammans med MKB.

– Från kommunens sida ser vi ett extremt värde i att visa att man är många som är beredda att investera i det här området, det finns ett värde i sig att visa att det inte bara är MKB som förvaltar där, säger Terje Johansson.

Även Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson i Kristdemokraterna, var med i panelen. För henne är inte det viktigaste vem som bygger utan att det byggs.

– Allmännyttan har dock alltid byggt samhällen och städer – jag tycker att kommunerna har blivit bättre kravställare och ser till att även andra gör det, säger Szyber.

Men för att bostadskrisen ska lösas på riktigt tror Szyber att det som behövs är större reformer, med en långsiktig och blocköverskridande skattereform, något hon dock inte tror kommer att ske inom den närmaste framtiden.

Stjernfeldt Jammeh håller med om att det behövs blocköverskridande överenskommelse inom bostadspolitiken.

– Ni har lyckats med blocköverskridande överenskommelser tidigare under mandatperioden – jag tycker att kommunerna som sliter förtjänar att ni låser in er och kommer överens – vi kan inte vänta i 1,5 år på taktiserande.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev