Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Hur påverkas London av Brexit?

Publicerad: 5 maj 2017, 08:56

Foto: Elias Ljungberg.

När det brittiska folket röstade för utträde ur EU och landets nya premiärminister Theresa May sedan valde att aktivera artikel 50 i Lissabon-fördraget, som gäller just utträde ur unionen, uppstod det viss oro för Londons framtid som världens viktigaste finansiella hub.


Ämnen i artikeln:

Business Arena MalmöFastighetsmarknaden i SydsverigeBrexit

I och med Brexit är London inte längre en del av den gemensamma europeiska marknaden och därmed uppstår vissa barriärer som inte funnits tidigare, i alla fall inte på ett bra tag, samt eventuellt en del olika kostnader – i alla fall om britterna inte lyckas komma överens med EU om gynnsamma handelsavtal.

En enig panel under det internationella investerarseminariet på Business Arena Malmö är dock inte så värst bekymrad. Panelen konstarerar att Londons status som världens ekonomiska centrum har byggts upp över århundraden och att infrastrukturen som har byggts upp inte kommer att raseras över en natt. Alla vägar ligger till Rom som inte byggdes på en natt, om man ska ta till ett par gamla floskler.

Därmed är det dock inte sagt att Brexit inte är skadligt för London, och Storbritannien som helhet, och det kan utan tvekan kvarnas en del ur den brittiska huvudstadens skiva. Internationella banker har redan meddelat att man kommer att flytta delar av den verksamhet man har i London, och det gäller för övrigt brittiska banker också.

Thomas Beyerle, europeisk analyschef på Catella, tror dock inte att bankerna kommer att flytta specialister som kapitalförvaltare (investerare) och analytiker från London utan att det främst blir mer generella funktioner och back office. Han får medhåll av Tom Leahy, Senior Director på Real Capital Analytics, och Lars Flåøyen, nordisk analyschef på Aberdeen Asset Management, båda för övrigt verksamma i London.

Ett land och en stad som kommer att tjäna på Brexit är Irland och dess huvudstad Dublin. Dels då Irland så klart inte omfattas av Brexit, dels då engelska är det officiella språket. Irland har dessutom målmedvetet byggt upp en finansiell sektor och är berett på att ta över smulorna från London.

Lite cyniskt ser Beyerle framför sig att de stora bankerna istället för att antingen flytta personalen ifrån London eller rekrytera nya på nya orter, helt enkelt kommer att ta tillfället i akt och göra en storskalig omställning till en mer digitaliserad verksamhet. På det sättet skulle Brexit kunna ha en större disruptiv effekt men vissa funktioner kan emellertid inte ersättas av datorer, ännu.

London är dock så mycket mer än ett finansiellt nav och sett till fastigheter är staden Europas största marknad. Ian Harcourt, FRICS, konstaterade i sitt anförande att likviditeten på Londons fastighetsmarknad har fallit och att en del investerare avvaktar med placeringar och investeringar. I en enkät som RICS har genomfört bland UK-baserade fastighetsägare svarade 17 procent att de redan nu har fått förfrågningar från företag som vill flytta hela eller delar av sin verksamhet utomlands och att hela 39 procent väntar sig sådana förfrågningar över de kommande två åren.

Brexit har således redan påverkat en del och kommer sannolikt att påverka mer. Men Londons status som finansiellt nav är knappast hotad.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.