Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Hur mycket har fogarna knakat?

Publicerad: 19 september 2018, 12:45

Björn Wellhagen, Louise Grandinson, Tomas Ernhagen och Adelina Mehra. Foto: Elias Ljungberg.

Ett år har gått efter att det började knaka i fogarna på bostadsrättsmarknaden som länge verkat vara på evigt uppåtgående. Under Business Arena Stockholms första dag diskuterades marknadens status nu.

Ämnen i artikeln:

Björn WellhagenOscar PropertiesTobin PropertiesTomas Ernhagen

Ett år har gått efter att det började knaka i fogarna på bostadsrättsmarknaden som länge verkat vara på evigt uppåtgående. Under Business Arena Stockholm diskuterades marknadens status nu.

Det var under hösten 2017 som bostadsrättsmarknaden upplevde de första större skakningarna på lång tid, sett till prisutveckling.

Ett av de bolag som fått dras med flera svarta rubriker är bostadsutvecklarna Oscar Properties. Louise Grandinson är transaktions- och utvecklingschef på bolaget och beskriver det senaste året som “hektiskt”.

– Jämfört med tidigare kriser såg vi inga makrosiffror som styrde det här, och i Stockholm såg vi fortsatt en stor inflyttning. Det som hände var bankernas regulationer på finansieringssidan. Dessutom den psykologiska effekten av medias rubriker satte sig. Jag tycker dock att det är fullt normalt, man måste ta höjd för nedåtgående priser. Men det är inte orättvist att vi fått skäll i medierna – vi har varit positivt uppmärksammade tidigare, då får man ta det.

De senaste dagarna har rubrikerna åter drabbat bolaget, när man “reat ut sina bostäder”.

– De lägenheter vi har kvar att sälja har nu en prissänkning på 10 procent. Det handlar om att vi måste kunna garantera för våra brf:er att vi har fulla hus med betalda avgifter.

Ett annat bolag som drabbats av utvecklingen är Tobin Properties, vars vd Erik Karlin lämnade bolaget förra veckan. Adelina Mehra är projektutvecklingschef på bolaget, och säger att fokus just nu är att leverera de bostäder som redan är sålda.

– Det har varit stora förändringar i hur vi ser på marknaden det här året. Det pågår stora förändringar kontinuerligt, men vi jobbar ständigt med vår affärsmodell.

“Stabilt framåt”
Hur har prisfallet då sett ut? Enligt Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet, har priserna på riksnivå minskat med mellan 6 och sju procent för bostadsrätter, medan de fallit ytterligare något i Stockholm.

– Men de senaste månaderna har det stabiliserats, och det ser ut som att vi har en ganska lugn och stabil marknad framåt. Dock med reservation av det som händer i Stockholmsområdet, säger han.

Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna, menar att det fortsatt finns en del skakningar i marknaden som skulle kunna dra igång. Han menar att det till syvende och sist handlar om politiken, som även den är skakig just nu, måste ta tag i de större frågorna.

– Hittills har politikerna inte tagit tag i problemen – om man vill göra något åt det behöver man ändra i de grundläggande förutsättningarna och våga ta i frågorna.

Björn Wellhagen håller med:

– Man vågar inte ta i frågan för det finns potentiella förlorare på båda sidor, antingen hyresgäster eller bostadsrättsinnehavare. Regeringen tittar istället upp i luften och gör ingenting, säger han.

Vem tar risken?
En annan fråga som diskuterats under året är vilka rättigheter och skyldigheter de som köpt en lägenhet innan den står klar har – när bolagen som ska bygga bostäderna fått det svårare.

Adelina Mehra från Tobin Properties, som nyligen fått en ny ägare i fastighetsbolaget Klövern, menar att de i stor omfattning kan producera de bostäder som ligger i pipen, men att de och många andra kommer behöva producera lägenheter utan att ha 70 procent sålda innan.

– Vi ser att på priserna för färdigställda bostäder, där är det inget större prisfall. Men vem ska ta risken på de år som går mellan ritning och färdig bostad? Vi bostadsutvecklare har flyttat över risken på köparna, och om de inte längre är villiga att ta den så måste vi tänka om. I dagsläget går det dock inte att frånträda ett sådant avtal, som tecknas med brf:en, säger Adelina Mehra.

Louise Grandinson håller med, och menar hon välkomnar den hovrättsdom som kommer på ämnet senare i år för att få ett prejudikat.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev