Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Helsingfors vill ha fler utländska investeringar – och talanger

Publicerad: 5 februari 2020, 12:14

Jan Vapaavuori, Helsingfors borgmästare.

Foto: Elias Ljungberg

Jan Vapaavuori, borgmästare i Helsingfors, ser gärna ännu fler utländska investerare i den finska huvudstaden. Men det Helsingfors behöver mest är utländska talanger, säger han till Fastighetsnytt i samband med Business Arena Helsinki.


Ämnen i artikeln:

Helsingfors

Jan Vapaavuori, borgmästare i Helsingfors, ser gärna ännu fler utländska investerare i den finska huvudstaden. Men det Helsingfors behöver mest är utländska talanger, säger han till Fastighetsnytt i samband med Business Arena Helsinki.

Demografins betydelse för samhällsutvecklingen var ett genomgående tema på Business Arena Helsinki som gick av stapeln på tisdagen. Sjunkande födslotal i kombination med en befolkning som blir allt äldre innebär stora utmaningar för välfärden. Parallellt pågår en urbanisering där en stor del av den arbetsföra befolkningen flyttar till städerna.

Läs även: Finlands potential lockade branschen till Helsingfors

Denna utveckling är de nordiska städerna Stockholm och Helsingfors särskilt lämpade att hantera, slog Jan Vapaavuori, Helsingfors borgmästare, fast i sitt tal på mässan.

Du sa så här: ”Jag tror inte att vare sig Finland eller Sverige kan rädda världen, men jag tror att Stockholm och Helsingfors kan”. Vad menar du med det?

– Att städernas roll och betydelse som dynamiska och operativa aktörer ökar, i alla delar av världen. Samtidigt finns ett ökat intresse för den nordiska modellen med ett starkt välfärdssamhälle. Det gör att de nordiska huvudstädernas blir allt mer intressanta för andra att titta på, säger Jan Vapaavuori till Fastighetsnytt.

Ser du en risk i att man framhåller städernas betydelse när en växande grupp människor upplever att det finns en stor, och växande, klyfta mellan stad och landsbygd?

– Att jag talar om städernas ökande betydelse är bara fakta. Det är ingen tecken på en motsättning mellan stad och land utan beskriver bara en samhällsutveckling. Urbaniseringen är något som pågår överallt i värden och det är inget som betyder att landsbygden är mindre värld. I alla nordiska länder kommer vi att fästa allt större vikt vi matproduktion och hållbara jordbruk framöver, säger Jan Vapaavuori.

Läs även: Finska hotellmarknaden sackar efter Stockholm

Men han ser även baksidor med att nya arbetsplatser och ekonomiskt mervärde i allt högre grad skapas i städerna.

– Segregation, brottslighet, polarisering och så vidare är också sådant vi ser mer av i städerna. Men deras betydelse ökat alltjämt.

Utländskt kapital står för en mycket stor del av investeringarna i Helsingfors i dag och du har tidigare sagt att du vill ha mer av den varan. Som ett tips till potentiella investerare, vad är Helsingfors i störst behov av just nu?

– Vi är glada över och vill ha mer utländska investeringar men det vi behöver är fler utländska talanger. Finland är ett litet land och Helsingfors en relativt liten stad. För att vara konkurrenskraftiga behöver vi vara en multikulturell och kreativ hub. Vi är väl medvetna om att de mest kreativa ovh framgångsrika företag är sådan som samlar utbildade människor från olika länder och olika kulturer. Dör ligger vi lite efter Stockholm och Köpenhamn, men vi har en bra utveckling på gång.

Stockholm börjar få problem som en internationell tech-hub på grund av den svåra bostadsbristen. När Stronghold sålde proptech-bolaget Datscha till amerikanska RCA nyligen sa Urban Edenström, vd på Stronghold, att Stockholm inte är en bra plats för en expansion på grund av den stora brist på både programmerare som råder till följd av bostadsbristen.

Hur ser det ut i Helsingfors?

– Det är inte alls så illa här som i Stockholm. Vi har kanske haft en mer långsiktig syn på bostadsförsörjningen. Redan för femton år sedan kom vi överens med övriga storstäder i regionen om hur mycket det borde planläggas och hur mycket det borde byggas. Det har gett resultat. Vi har en del problem men det är ingenting jämfört med hur det ser ut i Stockholm, säger Jan Vapaavuori.

Andreas Jennische
andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Helsingfors

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.