Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Har bostadsdebatten rört sig vid nästa val?

Publicerad: 17 maj 2019, 12:21

Foto: Elias Ljungberg

Hur kommer det nya styret att prägla samhällsbygget i Göteborg under denna mandatperiod? Gunilla Grahn Hinnfors, ansvarig stadsutveckling, Västsvenska Handelskammaren, besökte Business Arena Göteborg för att prata om bostadssituationen.


Ämnen i artikeln:

Business Arena Göteborg

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Hur kommer det nya styret att prägla samhällsbygget i Göteborg under denna mandatperiod? Gunilla Grahn Hinnfors, ansvarig stadsutveckling, Västsvenska Handelskammaren, besökte Business Arena Göteborg för att prata om bostadssituationen.

Enligt Gunilla Grahn Hinnfors är det en väldigt stor bostadsbrist i Göteborgsregionen. Mycket beroende på att det är goda tider och tillväxten är stark.
– Men vi saknar bostäder och det är ett hinder, både för enskilda personers drömmar och för företagen att växa, etablera sig och expandera i regionen. Om man ska tro kommunernas prognoser så behöver vi 100 000 bostäder i 51 kommuner i Västsverige fram till 2030. De brukar räkna fel i och för sig med det är ändå väldigt många bostäder som behövs och jag tror att vi behöver titta både på nyproduktion och befintligt bestånd för att lösa detta, säger Gunilla Grahn Hinnfors.

Det har dock svängt vad det gäller styret, framförallt har det svängt i Göteborgs stad som efter 24 år av socialdemokratiskt styre nu har ett alliansstyre. Ett väldigt svagt dock, poängterar Gunilla Grahn Hinnfors, där man har 24 mandat av 81 och får söka olika allianser för att komma fram.
– Och det finns en vilja, det man kan vara lite orolig för är just att det blir mycket voteringar, bordläggningar, segdraget och mycket som hänskjuts till kommunfullmäktige. Men jag lyssnade på dem tidigare och det låter ändå som att de verkligen försöker att hitta vägar framåt. Alla ser behoven och det finns stora behov, när det gäller styrning och ledning av staden, att göra reformer. Om vi ska klara det här med klimatet, vägar mitt i staden som vi har i Göteborg och hålla i byggandet samtidigt så krävs det ett starkt politiskt ledarskap, säger Gunilla Grahn Hinnfors.

Och det är också just frågan kring styrning och ledning som Gunilla Grahn Hinnfors ser som den viktigaste frågan nu.
– Där ser vi att förvaltningarna är på samma nivå, det finns ingen som uttalat tar ledningen i byggfrågorna. Sedan har vi haft en gammal översiktsplan, nu är den på väg att göras ny och det ser jag som ett instrument som skulle kunna vara verkningsfullt inom den här mandatperioden. Att våga ta tag i de här lednings- och styrningsfrågorna, det förväntar jag mig av det nya styret och hoppas att de ska orka dra i det, säger Gunilla Grahn Hinnfors.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Business Arena Göteborg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.