Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Gemensam sak i norra Sverige

Publicerad: 2 juli 2018, 13:00

Fr.v. Niklas Nordström, KSO, Luleå, Anna-Britta Åkerlind (C), oppositionsråd, Örnsköldsviks kommun, Annsofi Andersson (S), kommunalråd, Östersunds kommun, Åsa Bellander, kommundirektör, Sundsvalls kommun, Hans Lindberg (S), kommunalråd, Umeå kommun och Maria Marklund (S), kommunalråd, Skellefteå kommun.

Norra Sverige spelar på den globala marknaden med jättar inom den digitala industrin. Nu gör sex kommuner i regionen gemensam sak för att skapa en nationell plattform.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaAlmedalenFastighetsmarknaden i norra Sverige

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Norra Sverige är en spelare på den globala marknaden där jättar inom den digitala industrin etablerar sig, kombinerat med en betydande export av råvaror. Regionen är i högsta grad en svensk drivkraft och nu gör Luleå, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Östersund gemensam sak för att skapa en nationell plattform. Tanken är att stärka respektive kommun genom att stötta varandra.

I vad man kallar N6 initiativet är det sex kommuner som delar en gemensam demografi där andelen äldre ökar precis som i hela Sverige, men man har också stora pensionsavgångar som kräver extra fokus på kompetensförsörjning.
– Det är helt avgörande för näringslivet framöver att vi måste bli fler. Det här samarbetet där vi inte ser varandra som konkurrenter är en jättepoäng i sig, att hjälpas åt och tipsa om varandra när vi träffar företag. Att inte sitta och hålla korten på hand själv och tro att man blir bättre utan man måste spela med hela kortleken om det ska börja hända något, säger Niklas Nordström (S), kommunstyrelsens ordförande i Luleå Kommun.

Etableringen av Northvolt är givetvis en fjäder i hatten för Skellefteå men samtidigt en etablering som kommer spilla över på en större region, och då krävs ett samarbete mellan kommunerna. Hans Lindberg (S), kommunalråd, Umeå kommun, pekar på att man i hela regionen nu diskuterar kompetensförsörjning tillsammans där alla universiteten hjälps åt för att det ska fungera.
– Det tycker jag är en styrka i vårt samarbete, att vi samverkar, och är det så att vi får en etablering så kan vi också vägleda till andra städer för att det kompletterar den industrialisering vi ser komma. Jag upplever att när man nu tittar på etablering i Norrland så tittar man på alla de större städerna och där har vi fått en gemensam kraft när vi hjälps åt som kommer få väldigt positiva effekter, säger Hans Lindberg.

Han får också medhåll av Maria Marklund (S), kommunalråd, Skellefteå kommun.
– Vi såg ju att det här är så mycket större och vi vet att det här kommer röra sig över hela regionen. Vi kommer behöva hjälpa varandra med kompetensförsörjning annars klarar vi inte detta, säger Maria Marklund.

En annan avgörande faktor är att ha infrastruktur som bär hela vägen och knyter ihop kuststäderna, menar Niklas Nordström, och pekar på vikten av att man hållit ihop när man mött regeringen och diskuterat infrastruktur vilket inte minst resulterat i beslutet i den nationella planen att bygga Norrbotniabanan.
– Styrkan att vi uppträtt gemensamt med samma budskap, uthålligt i många år, har till slut övertygat statsmakten. Där finns mycket att lära i den fortsatta satsningen vi ska göra tillsammans, säger Niklas Nordström.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.