lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Business Arena

Forskare: “Lyft bostadsfrågan till regional nivå”

Publicerad: 2 april 2019, 12:27

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Bild: Malmö Stad

Inför riksdagsvalet i höstas lovade flera av partierna att återigen börja prata bostadspolitik efter valet, både på lokal och nationell nivå. I Skåne ställs frågan många gånger på sin spets. Vi har träffat Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, som hoppas på mer samarbete inom regionen.

Ämnen i artikeln:

Katrin Stjernfeldt JammehMartin GranderMalmö

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Inför riksdagsvalet i höstas lovade flera av partierna att återigen börja prata bostadspolitik efter valet, både på lokal och nationell nivå. I Skåne ställs frågan många gånger på sin spets. Vi har träffat Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, som hoppas på mer samarbete inom regionen.

Branschen har länge skrikit efter reformer som ska lösa upp knutarna på bostadsmarknaden, men på riksplanet har de stora reformerna lyst med sin frånvaro. Under Business Arena i Malmö diskuterades frågan.

– Vi har nått en punkt där fler känner att vi måste göra något nu. Jag upplevde inför valet att alla partier ser att något behövs göras, men att ingen har riktigt orkat. Jag hoppas att regeringsöverenskommelse som finns idag kommer att se till att det blir så, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Moderaten Christian Sonesson är ordförande i Staffanstorps kommunstyrelse, där han leder i majoritet i samarbete med Sverigedemokraterna – något som varit kontroversiellt.

– I grunden är problemet att man tycker ganska olika kring hur man ska göra. Det kanske rent av är för mycket bostadspolitik – jag tror att området hade mått bra av mindre politisk klåfingrighet. Det är mycket petande, lappa och laga i gammal lagstiftning. Man vill in och åstadkomma saker snabbt – men det här är ett konservativt område där saker tar tid.

Martin Grander är bostads- och urbanforskare på Malmö universitet. Han menar att man saknat en nationell bostadspolitik som pekat ut riktningen under lång tid.

– Även bristen på nationell bostadspolitik är en politik i sig – och de lokala kontrasterna blir så tydliga i och med det. Det som skett i brist på nationell politik är lokala initiativ som blir väldigt viktiga för hur bostadspolitiken utformas.

Grander tycker att det vore intressant att lyfta frågan från det kommunala perspektivet, till en regional nivå.

– Jag tror inte att de många olika, lokala variationerna är så hälsosamma, allmännyttans roll ur ett regionalt perspektiv är väldigt spännande till exempel. Kommunens roll är en helt annorlunda Idag, med pendling och en stor arbetsmarknadsregion exempelvis. Det gör att bostadsfrågan måste upp på regional nivå.

Han får medhåll från Stjernfeldt Jammeh:

– Vi som kommunpolitiker måste bli mycket bättre på att planera bostäder, arbetstillfällen och mycket annat i vår region – inte bara i vår egna kommun. Om vi planerar tillsammans och säkrar att vi erbjuder bostäder för alla – då blir det väldigt mycket bättre.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev