Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

”Förändring kräver ett starkt politiskt ledarskap”

Publicerad: 7 maj 2015, 14:12

Lena Broberg, Terje Johansson, Susanne Rikardsson, Ola Orsmark och Heidi Avellan under inledningsseminariet på Business Arena Malmö.

Öresundsregionen är under utveckling. Samarbetet mellan Malmö och Köpenhamn var ett stort samtalsämne under Business Arena Malmö på torsdagen.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaMalmöICA FastigheterFastighetsägarna Syd

Öresundsregionen är under utveckling. Samarbetet mellan Malmö och Köpenhamn var ett stort samtalsämne under Business Arena på torsdagen. Greg Clark, professor of city and regional leadership vid Cass Business School, öppnade med en oerhört positiv syn på regionen och kom med många exempel på dess potential. Även representanter från fastighetssidan höll med om att samarbetet med den danska sidan av sundet är oerhört viktig för framtiden.

Man efterfrågade dock ett tydligare politiskt ledarskap, och en betydligt större enhetlighet för att kunna nå dit man vill.

­­­– Självklart ska vi samarbeta med Köpenhamn. Som man säger i det brittiska underhuset: hear, hear! till det. Samarbetet måste dock intensifieras. Då krävs ett starkt politiskt ledarskap, och ett samlat sådant. Även om man har delar som går isär måste man samla alla enheter, och ha någon som tar greppet framåt, säger Susanne Rikardsson, vid på Fastighetsägarna Syd.

Man menar att man från olika håll i regionen tycker olika saker. Ska det till någon förändring i Malmö, kan det vara svårt om man från exempelvis Lund eller Helsingborg vill något annat.

– Jag tror att när olika parter ska samarbeta måste du ibland göra avkall på ditt största intresse, på just din del. Tillsammans blir vi starka – när man är bäst på olika saker istället för att alla delar får lite av samma sak, säger Ola Orsmark, VD på Briggen.

Behövs ett starkt ledarskap
I Malmö har det redan skett stora förändringar, med stora byggen och en bortgång från industristaden. Stora projekt har genomförts under olika politiska perioder, ändå saknar man en politisk förmåga att föra visioner i hamn.

– Politikerna är bra på att se visioner. Men de har problem med att komma till skott. Man kommer långt i sina planer, men något händer precis vid målsnöret, säger Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Anledningen till detta – tror Avellan, är att det alltid kommer ett nytt val. Då gäller det att prioritera sin egen kommun.

– Man talar gärna om regionen när det är kongresser och fina middagar – men kommunen är vardag. Sen är det såklart inte politikerna som är det enda problemet. Lagstiftningen gör att det är mycket som kommunen inte har mandat att göra.

Hon syftar bland annat till den diskussion som dök upp när Region Skåne ville vara med och stödja flygplatsen Kastrup – en så viktig del i Malmö och hela regionens utveckling. Då uppstod frågetecken kring om det fanns stöd i svensk lagstiftning för att kunna finansiera en flygplats i ett annat land.

– Den typen av lagstiftning hör hemma i en annan tid. Alla måste fortsatt agera tillsammans, och det är inte bara politikernas fel, säger Avellan.

Även från Fastighetsägarnas sida instämmer man i att det behövs ett tydligare ledarskap för att förändringar ska ske.

– Vi har länge gjort analysen rätt, och vi jobbar efter den allt vi kan. Men det behövs ett politiskt ledarskap för att förändringar ska ske. Det saknar jag idag, säger Susanne Rikardsson.

Dock spretar det något i hur mycket man tycker att man kan lägga på politikerna.

– Jag vill ändå påpeka att städerna i Öresundsregionen har genomgått stora förändringar, vilket visst visar på ett starkt politiskt ledarskap, säger Ola Orsmark.

Heidi Avellan håller delvis med.

– Staden har lyft sig själv i nacken – och det klart att det finns ett politiskt ledarskap bakom det, säger Heidi Avellan.

”Bygga osexigare saker”
Lena Broberg, VD på ICA Fastigheter menar att sättet på vilket människor konsumerar har förändrats. Detta innebär att man måste tänka på ett annat sätt när det gäller nya fastigheter, och hur man bygger. Hon vill satsa på vad hon kallar ”arenor för konsumtion”.

– Man vill inte längre åka ut till stora butiker utanför staden, utan man vill kunna cykla eller gå till sin närbutik. Det måste vi tänka på, att få till en bra mix, säger Lena Broberg.

Malmö har en väldigt ung befolkning, som kommer att växa upp och behöva mycket mer än möjligheter till konsumtionsarenor, hotell och bostäder – något som Heidi Avellan påpekar.

– Man måste också tänka på de mindre sexiga sakerna. Saker som inte alls är hippa, men som är absolut nödvändiga för att människor ska fortsätta vilja bo i en stad. Dagis är en sådan sak, som tillfredsställer de vanliga behoven, och inte bara är hippa miljöer. Men de får man inga stadsbyggnadspriser för säger Heidi Avellan.

”Mångfald är en förutsättning för framgång”
En annan sak som många pekar på som en nödvändighet för Öresundsregionens fortsatta tillväxt, och framför allt Malmös, är integration. Susanne Rikardsson menar att man måste sluta se på det som en fråga om att lösa integrationsproblematiken eller inte – utan se det som en förutsättning för fortsatt tillväxt.

– Man måste sluta se det som välgörenhet – och istället se att integration är en del av affären. Där krävs en omställning som jag tycker att branschen är på god väg mot, säger hon.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News