Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Finlands potential lockade branschen till Helsingfors

Publicerad: 4 februari 2020, 09:51

Fredrik Reinfeldt pekade ut Sverige och Finland som två starka aktörer i en orolig värld. Foto: Elias Ljungberg

Närmare 550 personer kom Messukeskus i Helsingfors på tisdagen för att vara med på premiären av Business Arena Helsinki. ”Vi ser potential här i Finland”, säger Mads Rohde från Logistic contractor, en av utställarna.

Ämnen i artikeln:

Helsingfors

Närmare 550 personer kom till mässhallen Messukeskus i Helsingfors på tisdagen för att vara med på premiären av Business Arena Helsinki. ”Vi ser potential här i Finland”, säger Mads Rohde från Logistic contractor, en av utställarna.

Efter Brexit och oron på flera håll i Europa har Finland ett bra läge. De stora internationella investeringar som redan görs här kan bli ännu fler och Finland och i synnerhet Helsingfors efterlyser fler talanger och aktörer som vill driva utvecklingen framåt.

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt höll i sitt inledningstal fram Finlands progressiva agerande i en värld totalitära och nationalistiska strömningar sprider sig på många håll.

Läs även: Finska hotellmarknaden sackar efter Stockholm

– Jag har blivit ombedd att svara på frågan om Finland kan rädda världen. Självklart kan Finland göra det. Landet leds av en kvinna, är en fri och öppen demokrati och har ett av världens bästa utbildningssystem. Människor som utbildar sig vill vidare, utveckla sig och flytta. Det är vägen bort från totalitarism, sa Fredrik Reinfeldt och poängterade på att den utvecklingen är extra tydlig i storstäder som Helsingfors.

Messukeskus är en stor konferensanläggning i stadsdelen Böle, ett av Helsingfors mest expansiva områden. Foto: Andreas Jennische

Jan Vapaavuori, borgmästare i Helsingfors, höll med. I städer är människor högre utbildade, mer toleranta och mer öppna för omvärlden. Helsingfors marknadsför sig som världens mest funktionella stad och Jan Vapaavuori framhöll att städer som inte kan uppvisa ekonomisk, politisk och ekologisk hållbarhet kommer att få svårt att locka till sig investerare.

Jan Vapaavuori, Helsingfors borgmästare. Foto: Elias Ljungberg

– Jag tror inte att vare sig Finland eller Sverige kan rädda världen men jag tror att Helsingfors och Stockholm kan, sa Jan Vapaavuori under sitt tal på stora scenen.

Logistikaktör som vill växa

Bland aktörerna som kommit till Business Arena för att prata om sin egen verksamhet fanns svenska Logistic contractor, ett dotterbolag till Wästbygg som bland annat bygger en del av Northvolts nya batterifabrik i Skellefteå. Bolaget ligger också bakom Ateas lager i Växjö som blev prisbelönt som Årets logistikbygge 2018

Företrädare från branschens tyngsta aktörer är på plats för att nätverka och prata affärer. Foto: Elias Ljungberg

– Vi finns sedan tidigare i Sverige, Norge och Danmark men inte ännu här i Finland. Det är få som kan både utveckla och bygga och som är så specialiserade enbart mot logistik och industrifastigheter. Vi ser potential här, säger Mads Rohde, bolagets Danmarkschef.

En liten delegation på två personer från Storebrand fastigheter var på plats för att känna av marknaden i Finland och skapa sig en bild av om ett intåg vore önskvärt.

– Vi är inte aktiva i Finland idag. Det är därför vi är här.

Johan Skoglund, vd på JM, är också på plats.

– Vi har redan i dag hundra personer som jobbar för JM i Helsingfors så vi är ganska stora hör men jag tror att de svenska, norska och finska marknaderna har nytta av att komma närmare varandra, säger han.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev