torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Business Arena

“Fin bas att stå på”

Publicerad: 15 november 2018, 15:00

Mats Norrbom talade i en panel på Business Arena Uppsala. Foto: Mattias Fröjd.

För att överhuvudtaget kunna hålla i den takt man har i tillväxten i Uppsala var beskedet om fyrspår en avgörande faktor, anser Mats Norrbom, stadsbyggnadsdirektör, Uppsala.

Ämnen i artikeln:

Business Arena UppsalaUppsala

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Det är ambitiösa planer i Uppsala där planen är att växa med 140 000 invånare till 2050, vilket också kommer att kräva 60 000 nya bostäder och 70 000 nya jobb. Här var beskedet om fyrspår en välkommen satsning.

– Det är en förutsättning för att kunna fortsätta växa i Uppsala och helt avgörande. Nu har vi lovat att tillskapa 33 000 bostäder sedan delfinansierar regeringen en så kallad Ultunalänk från den nya stationen i Bergsbrunna ner till Ultuna och vi kommer att haka på med en spårvagnslinje som passerar de stora stadsutvecklingsområdena i Gottsunda, Ulleråker, Rosendal och så in till resecentrum

För att hantera de nya förutsättningarna har man utvecklat en stadsbyggnadsidé som Mats Norrbom beskriver som en plattform där varje projekt ska kunna svara på hur man berikar och skapar mervärden, hur man jobbar med innovativa lösningar, närhet till motion och offentliga platser, realistisk stadsplanering, delaktighet och kommunikation tillsammans med de tre benen för hållbarhet. Realistisk stadsplanering Beskriver Mats Norrbom med att man förenar gammalt och nytt och utgår från platsens förutsättningar, är realistisk och inte går för hårt fram utan anpassar byggandet.

Frågan är då om kommunen har växtvärk?
– Vi uppfyller våra politikers mål att tillskapa 3 000 bostäder och 2000 arbetsplatser per år, så vi är uppe i målnivån men sedan ska vi hålla den också. Nu ser vi ett hack i kurvan men Uppsala har goda förutsättningar, inte minst med nya spår samt att invånarantal och arbetsplatser växer så vi har en fin bas att stå på, säger Mats Norrbom.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev