Business Arena
Experten: Uppsala har unika kvaliteter i en global konkurrens
Publicerad: 28 november 2019, 12:43
Christopher Choa är rådgivare för städer världen över. Han menade att Uppsala har unika kvaliteter. Men det gäller att tänka till för att inte tappa alla talanger till världens megastäder. Foto: Elias Ljungberg.
Vilken är Uppsalas roll i en allt mer globaliserad värld? Frågan genomsyrade i stort sett hela dagen under Business Arena Uppsala.
Ämnen i artikeln:
Business Arena UppsalaVilken är Uppsalas roll i en allt mer globaliserad värld? Frågan genomsyrade i stort sett hela dagen under Business Arena Uppsala.
Christopher Choa på Aecom arbetar med rådgivning åt städer världen över. Under dagens inledning tryckte han på de faktorer som Uppsala så unikt.
– Till skillnad från många andra regionala städer har Uppsala en historisk och kompakt stadskärna. Förindustriella städer har förutsättningen av ha en levande stadskärna eftersom de är planerade för att man ska kunna ta sig fram till fots, eller möjligtvis till häst, berättade han.
Utöver detta har Uppsala en stark identitet med sina två topprankade universitet och ett bra läge nära såväl Stockholm som världen via Arlanda flygplats. Men med dagens urbanisering och globalisering måste Uppsala ändå jobba för att inte förlora sina talanger till megastäder i Europa eller Asien.
– Regionerna runt världens stora städer är i dag viktigare än nationer, berättade Christopher Choa och tog som exempel upp området som innefattar London, Paris och Rhen- och Ruhr-området, något som kan ses som en och samma megastad.
Ungefär 370 personer besökte Uppsala Konsert & Kongress och Business Arena Uppsala under onsdagen. Foto: Elias Ljungberg
För att inte tappa attraktionskraft bör Uppsala satsa på sina styrkor, som de lokala industrierna inom medicin och Biotech. Att ansluta till växande platser (läs Stockholm) är också ett sätt att stärka den egna staden.
– Men glöm inte bort den egna identiteten, berättade Christopher Choa.
Äldreomsorgen – en framtidsutmaning
Ett annat tema för dagen var samhällsfastigheter och hur vi ska tackla framtidens demografiska utmaningar med såväl fler barn som fler äldre.
Krister Karlsson, vice vd på SBB, menade att när det kommer till bostäder för äldre så finns det mycket tankearbete kvar att göra.
– För förskola och skola har vi i dag en tydlig modell i Sverige, men vi har inte hittat det när det gäller äldreboenden. Det finns en stor klick äldre som vill kunna umgås och vara sociala. Där hade trygghetsboenden varit ett bra komplement till traditionella äldreboenden.
Panelen med samhällsfastigheter på agendan: Krister Karlsson, SBB, Johan Brisvall, Sharing Capabilities, Caroline Hoffstedt, Uppsala kommun, Åsa Kallstenius, KOD Arkitekter, Maria Pleiborn, WSP, och Ted Lindqvist, Evidens. Foto: Elias Ljungberg.
Ted Lindqvist, vd för analysföretaget Evidens, menade även han att det ligger en stor utmaning i att hitta nya boendemodeller för den växande skaran äldre.
– Köpkraften hos ensamma är oftast svag och många äldre bor ensamma. Det finns läge för affärsutveckling där. Det knepiga är kreditvärdigheten eftersom det är svårt för äldre att bli beviljade lån. Å andra sidan har en del haft ett långt liv på sig att spara ihop en förmögenhet. Men skillnaderna här är stora.
Maria Pleiborn, demograf på WSP, tyckte att många av landets kommuner inte har förstått ensamhetsproblematiken.
– Vi har haft en politik som gått ut på att man ska få bo kvar hemma så långt det går. Men snarare är det så att människor är fast i sina hem. Ensamstående pensionärer bor i genomsnitt på 110 kvadratmeter
Anders Siljevall