Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Eneroth (S) vill ha beslut om höghastighetståg

Publicerad: 4 juli 2019, 06:01

Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) vill ha ett snabbt beslut om höghastighetståg i Sverige.

Foto: Mattias Fröjd

Debatten om höghastighetsbanor i Sverige har böljat fram och tillbaka men infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) står fast. “Ambitionsnivån att vi snart ska ha en överenskommelse”, säger han i Almedalen.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenHöghastighetsjärnvägTomas Eneroth

Det börjar måhända bli lite tröttsamt med diskussionerna kring höghastighetstågens vara eller icke vara. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är dock flitigt engagerad för just detta i Almedalen, även om det fortfarande är ganska vaga svar om vart vi är på väg.

Sedan Sverigeförhandlingen lämnade in sin slutrapport i december 2017 med underskrifter från berörda kommuner har frågan handlat om finansiering. Sverigeförhandlingen förordade att hela systemet byggs på en gång, för att nå i mål 2035, där merparten av finansieringen lånas upp via Riksgälden och gröna obligationer. I dagens planering är det dock anslagsfinansiering som gäller vilket föranlett Trafikverket att i sitt förslag till ny nationell plan sänka hastigheten från tänkta 320 km/timmen till 250 km/timmen för att också sänka kostnaderna.

“Tempot behöver vara snabbare”
Totalt handlar investeringen, enligt Trafikverket, om 230 miljarder kronor. Att enbart bygga etappvis via de traditionella anslagen i den takt ekonomin tillåter, som regeringen föreslagit, skulle enligt Sverigeförhandlingen innebära en färdigställd höghastighetsjärnväg tidigast 2095. Infrastrukturminister Tomas Eneroth som nu arbetar för att få till samtal över partigränserna vill dock att det ska gå lite snabbare.

– Det är klart att man kan tänka sig att man sakta men säkert i varje nationell plan bygger på med någon liten sträcka till. Vi smygstartade i förra nationella planen med Ostlänken, Göteborg-Borås och Lund-Hässleholm. Men ska detta få systemeffekt som påverkar arbetsmarknadsförstoringen och påverka de mål vi har på klimatområdet då behöver tempot vara snabbare, därav tanken att göra hela detta utöver nationell plan, inte tränga ut andra objekt och hitta en särskild finansieringslösning, säger Tomas Eneroth, under ett seminarium anordnat av Västsvenska Handelskammaren.

Avtalen löper ut 2023
Men inte för snabbt dock, förhandlingsunderlaget handlar om ett färdigställande 2040-2045 samt ett kostnadstak. Och det är som sagt fortsatt osäkert vilka hastigheter det kommer att handla om. Frågan är om man kommer i mål med detta och om det kommer att krävas nya förhandlingar med kommunerna då Tomas Eneroth påpekar att avtalen löper ut 2023.

– Ambitionsnivån att vi snart ska ha en överenskommelse och som sagt, avtalet tickar ut 2023 så under den här mandatperioden måste vi vara klara och min ambitionsnivå är att det ska gå snabbare än så, säger Tomas Eneroth.

Men det ser fortsatt mörkt ut att lyckas få med sig alla partier i en bred överenskommelse. Framförallt är det nu Moderaterna, som efter att ha bytt fot några gånger nu landat i ett nej till höghastighetsbanor.

– Jag hoppas att detta är ett nej som kan förändras. Men klockan tickar, är inte Moderaterna redo att göra detta så måste vi ändå arbeta vidare för det är viktigt att nu sätta en hög investeringstakt och ställa om svensk infrastruktur efter år av underinvesteringar, säger Tomas Eneroth.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.