Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

“Det kom som en chock”

Publicerad: 4 juli 2016, 10:15

Günther Mårder. Foto: Maria Nordlander.

Det är omöjligt att ge någon tydlig bild av vilka effekter utfallet av Brexit-omröstningen kommer att ha i Sverige. Vi kan bara spekulera än så länge. Det säger Günther Mårder, vd för Företagarna, som i utfrågades under programpunkten Rakt på sak på Business Arena i Almedalen.

Ämnen i artikeln:

BrexitBusiness Arena Almedalen

– Vi var inte förberedda i den utsträckning vi hade behövt vara. Det kom som en chock. När jag gick och la mig kvällen innan midsommarafton var jag ganska trygg i att brittiska folket skulle rösta för att stanna i EU, säger han.

Günther Mårder påpekar att de finansiella marknadernas utveckling inna omröstingen hade indikerarat att man trodde det skulle bli ett Bremain och vidare hade även det höga röstdeltagandet gett en falsk känsla av säkerhet.

– I London kände man sig nog ganska trygg också och det är många som frågar sig varför det kunde bli så fel i prognoserna, konstaterar han.

Utfallet av omröstningen och jämförelsen med opinionsmätningarna påminner oss om att förhoppning och förmodan inte är det samma. Man hade förhoppningen att britterna skulle stanna och det påverkade undersökningar.

Vi kan som sagt endast spekulera i vad som kommer att hända nu och en stor fråga är hur EU ska hantera effekterna på frihandel. I Sverige vill man exempelvis att den ska vara opåverkad då Storbritannien är en viktig handelspartner medan stora länder i Europa vill driva en hårdare linje mot Storbritannien.

– Det finns en stor konfliktyta inom EU om detta, fastslår Günther Mårder.

Det finns dock en del som talar för att Storbritannien kommer att stanna kvar. Ett utträde skulle sannolikt föranleda att det brittiska kungadömet löses upp då Skottland kräver självständighet och även att Irland återförenas, något ingen premiärminister skulle vilja ha på sitt cv.

– Läget nu är svårtytt och det innebär en ökad osäkerhet för svenska företagare som behöver ta på sig ökade kostnader för sin handel och dessutom leder osäkerheten till dyrare finansiering.

På kort sikt kan svenska exportföretag gynnas av det faktum att dollarn och även yenen stärkts men blir Brexit verklighet kan det splittra EU och dessutom förlorar Sverige en viktig part i förhandlingarna med USA och det är svårt att se hur det skulle gynna svenska företag på sikt, menar Företagarnas vd.

– Nu har det kommit fram krav på liknande omröstningar i Nederländerna och Frankrike och man kan bara tänka tillbaka till 2009. Hur skulle en omröstning om Sveriges medlemskap i EU ha slutat givet att världen befann sig mitt i en djup finanskris, frågar Günther Mårder retoriskt.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev