Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Det här krävs för att branschen ska satsa på Norrland

Publicerad: 24 februari 2020, 09:09

Mikael Thorgren, regionchef norr, Serneke, Stefan Timan, chef för affärsutveckling och transaktioner, Bonava, Gabriella Edfast, fastighetsutvecklare på Rikshem, och Charlotte Högberg, t.f. affärsutvecklingschef på Stenvalvet, pratade nordlig fastighetsmarknad på Business Arena Umeå. Foto: Elias Ljungberg

Vad tycker branschen om den norrländska fastighetsmarknaden? Frågan stöttes och blöttes under ett seminarium på Business Arena Umeå.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i norra SverigeBusiness Arena Umeå

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Den totala affärsvolymen i Norrland under 2019 låg på 8,2 miljarder kronor, enligt Svefa. Detta motsvarar bara 4,5 procent av affärsvolymen i hela landet. Men Gustaf Källén, vice vd på Svefa, inledde seminariet med att berätta att det är mycket på gång i landets norra regioner.

– De underliggande förutsättningarna i de norrländska städerna ser starka ut. Skellefteå står till exempel inför stora investeringar för att möta Northvolts etablering på orten. Vi ser att fler investerare söker sig norrut för att hitta avkastning.

Enig panel

Men vad vill fastighetsbolag, byggföretag och bostadsutvecklare ha för att våga satsa i städer som Umeå, Luleå och Örnsköldsvik? Panelen var enig på flera punkter.

– Vi har fokuserat på universitetsstäderna i norr. Går vi in på en ort krävs det en viss mängd fastigheter för att det ska vara intressant, menade Gabriella Edfast, fastighetsutvecklare på Rikshem.

Bostadsutvecklaren Bonava har valt att etablera sig på Umeå-marknaden. Stefan Timan, chef för affärsutveckling och transaktioner på Bonava, förklarade:

– Vi är ganska noga när vi väljer våra marknader. Det behöver finnas likviditet, men också en politisk vilja att förse orten med fler bostäder.

Det finns starka lokala aktörer som gör det svårt att komma in som ny.

Charlotte Högberg, t.f. affärsutvecklingschef på Stenvalvet, berättade att det är svårt att komma in på marknaden på vissa av orterna.

– Det finns starka lokala aktörer som gör det svårt att komma in som ny, förklarade hon.

Mikael Thorgren, regionchef för Sernekes norra region, berättade att Serneke, som utvecklar men utan intention att själva äga långsiktigt, ser möjligheter i de flesta av de nordliga städerna längs kusten.

– Varje stad har sina unika förutsättningar, men alla har möjligheten att förtäta och bygga in värden som i dag saknas.

Planprocessen avgörande

När det gäller nyetableringar hänger det som vanligt på en smidig planprocess.

– Det är viktigt att kommunerna arbetar med planberedskap. Efter några veckor börjar jag titta efter annan mark, konstaterade Mikael Thorgren på Serneke.

Stefan Timan, Bonava, poängterade att det är viktigt att planen håller över tid, även i ett annat marknadsläge än det som råder just då.

– Ta med utvecklare i planarbetet och lita på att vi inte bara är där för att tjäna den sista kronan.

En helhetssyn som innefattar all bebyggelse redan från början, är viktig, ansåg Charlotte Högberg, på Stenvalvet.

– Vänta inte till sista skedet med att komma på att området behöver en förskola. Det är en verksamhet som behöver yta och inte ska trängas in.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev