Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

”Det är inte socialt hållbart att vi inte litar på våra medmänniskor”

Publicerad: 20 april 2015, 12:40

Fastigheter står för 40 procent av jordens energiförbrukning, vilket innebär att fastighetsbranschen har ett extra stort ansvar i hållbarhetsarbetet för att uppnå de lokala och globala klimatmålen. Miljörelaterade frågor har branschen därför av naturliga skäl pratat om länge, desto nyare är diskussionerna om social hållbarhet. Trenden utmärker sig exempelvis i att allt fler företag kompletterar sina CSR-strategier och hållbarhetstjänster med sociala perspektiv.


Ämnen i artikeln:

Business Arena

Fastigheter står för 40 procent av jordens energiförbrukning, vilket innebär att fastighetsbranschen har ett extra stort ansvar i hållbarhetsarbetet för att uppnå de lokala och globala klimatmålen. Miljörelaterade frågor har branschen därför av naturliga skäl pratat om länge, desto nyare är diskussionerna om social hållbarhet. Trenden utmärker sig exempelvis i att allt fler företag kompletterar sina CSR-strategier och hållbarhetstjänster med sociala perspektiv. Mönstret är tydligt även på Business Arena Göteborg där ämnet löper som en röd tråd oavsett vilken rubrik seminariet har eller vilken talare som står på scen. Vikten av att arbeta med sociala frågor väger tungt och branschen har insett att den kan göra nytta.

Begreppet social hållbarhet inkluderar många frågor, men för att bryta ned det på en överskådlig nivå handlar det egentligen om två faktorer som bör finnas i ett samhälle. Det ena är välfärd, alltså en trivsam miljö och god standard. Det andra är att våra samhällen ska ha en förmåga att lösa problem som människor hamnar i. För att bistå med perspektiv på framförallt det senare fanns Samir Sabri på plats under Business Arenas fördjupning i ämnet.

Samir Sabri, vars berättelse för närvarande figurerar i Aftonbladets podcast #Fallet, har en bakgrund som kriminell. För att, som han själv formulerar det, betala tillbaka till samhället (en nota som enligt honom knappast hamnar under en miljard kronor), har han startat verksamheten 2nd Chance som hjälper ungdomar i utanförskap att komma på rätt köl. Det handlar om ungdomar som utagerar sin ilska mot samhället, exempelvis genom anlagda bilbränder och attacker mot samhällstjänster som ambulans och räddningstjänst.

Göteborg är en stad som allt oftare figurerat i tidningarna i samband med grova våldsbrott och kriminella, rivaliserande gäng och enligt Samir Sabri, som nu vill etablera det Stockholmsbaserade 2nd Chance även i Göteborg, behövs aktörer som fastighetsbranschen för att i tid fånga upp kriminella ungdomar. Sysselsättning, arbete och bostad är faktorer som krävs för att ha en chans att förankra sig i samhället och där kan branschen bistå. Här uppmanar Samir till att våga sträcka ut handen.
”Det är våra medmänniskor som bor i våra fastigheter. Vi kan inte utesluta dem från samhället”.

På den punkten är fördjupningens samtliga paneldeltagare överens. På ett eller annat sätt faller allt tillbaka på människans välmående som den avgörande faktorn för en positiv samhällsutveckling. Som Rudolf Antoni, vice vd och näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR och medförfattare till boken ”Vart är du på väg, älskade stad?” påpekar är människorna en av grunderna till att en stad blir attraktiv.
”Vi kan ha vackra torg och höga byggnader, men finns inga människor som blåser liv i det offentliga miljöerna finns inte staden”.

Det innebär alltså att människan också kan vara ett hinder för att en stad uppfattas som attraktiv. Det kan man bland annat utläsa i de olika spänningsförhållanden som just nu splittrar Göteborg. Gabriella Sandstig, fil. dr. i journalistik och mediekommunikation vid Göteborgs universitet, lyfter fram den allmänna oron som många känner för den demokratiska utvecklingen i samhället.
”Andra människor är avgörande för att vi ska känna oss trygga. Det är inte socialt hållbart att vi inte litar på våra medmänniskor, då kan vi heller inte bygga trygga städer”.

Social hållbarhet handlar alltså om två saker: en trivsam miljö med god standard och ett stabilt stöd med god problemlösningsförmåga. I dag erbjuder vi inte det till alla våra medborgare, något både situationen i Göteborg och behovet av rörelser som 2nd Chance speglar.

Men vi kan, genom att ta ett ökat ansvar.

Susanna Thulé

Ämnen i artikeln:

Business Arena

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.