torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Business Arena

”Det är ett problem att vi har 290 monopol”

Publicerad: 6 juli 2016, 09:48

Martin Törnblom och Mårten Roslund.

Två av talarna under Business Arena Almedalen var ordförande för Moderata Ungdomsförbundet och Grön Ungdoms språkrör. Och inte oväntat skiljer sig åsikterna åt även hos ungdomsförbunden när det gäller subventioner och bostadspolitiska samtal.

Ämnen i artikeln:

Business Arena Almedalen

Rasmus Törnblom, ordförande Moderata Ungdomsförbundet, har inga som hellst planer på att gå någon subventionsväg och om han tittar på en långsiktig lösning så vill han bland annat avskaffa det kommunala planmonopolet.
– Det bör man ta bort helt och hållet egentligen men man får väl ta det steg för steg vilket är något av politikens ädla konst. Men att man skippar detaljplaner och bara fokuserar på översiktsplaner. Det är ett problem att vi har 290 monopol när det gäller byggmarknaden i Sverige, säger Rasmus Törnblom.

När det gäller de bostadspolitiska samtalen anser Rasmus Törnblom att Alliansen bör lägga fram sitt eget program, det skulle också innebära att man kan ta ansvar för sina förslag på ett helt annat sätt.
– De saker som man eventuellt skulle kunna komma överens om över blockgränserna, det räcker inte, säger Rasmus Törnblom.

Där man från höger ställer sig mot subventioner så ser Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom, gärna att man skulle kunna bredda det investeringsstöd regeringen redan aviserat.
– Bara för att det finns ett behov av bostäder innebär inte det att de människor som behöver bostäder har råd att efterfråga dessa. Då är en väg att gå det investeringsstöd som regeringen presenterat, man skulle också kunna tänka sig att höja bostadsbidragen men man skulle också kunna gå högern till mötes och sänka skatten för de med låg inkomst. Frågan är ju vem som ska våga bygga om det inte finns de som har råd att betala, säger Mårten Roslund.

Även om bostadssamtalen fick ett abrupt slut anser Mårten Roslund att man behöver arbeta brett och över blockgränserna och påpekar att flera av de förslag regeringen nu lagt fram är ett resultat av förhandlingarna
– Ett av de mer intressanta förslagen är den tillfälliga lagstiftningen där man under 3-5 år kraftigt vill förenkla regelverket och låta marknaden få en innovationshöjd som kan ge nya lösningar, säger Mårten Roslund.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev