Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Business Arena

Bygg upp etikarbetet

Publicerad: 21 september 2016, 18:32

Samhällsbyggnadssektorn har tyvärr länge förknippats med korruption. Att detta är ett mycket komplext område blev dock tydligt under ett välbesökt seminarium inom Business Arena på onsdagsförmiddagen. Likaså att juridik är en sak, etik en annan.


Ämnen i artikeln:

Business Arena

ISO 37001 är en ny standard för att hjälpa byggföretag bland annat att förebygga mutor. ”1:an” i namnet innebär att den är certifieringsbar av tredje part. Hans de Geer, senior advisor på pr-byrån Hallvarsson & Halvarsson, presenterade standarden men ställde samtidigt den retoriska frågan varför standarden behövs? Sverige har ju redan en lag mot mutbrott, uppförandekoder och etiska regler inom bygg.

Men när det gäller byggbranschen finns det inget som heter ”overkill”, svarade han sig själv. Alla undersökningar pekar ut byggbranschen som en riskbransch, framför allt i relationen med det lokala samhällets politiker.

Än vanligare än mutbrott inom byggsektorn är skattebrott. Stefan Lundberg är chefsåklagare och strategiskt ansvarig för brottsförebyggande frågor på Ekobrottsmyndigheten. Han höll ett anförande om skattefusk.

Lundberg höll med att byggbranschen är en risksektor, men lade genast till:

– Jag vill alltid framhålla bygg som ett föredöme. Byggbranschen är ganska mogen; man har tagit tag i det här. Jag tänker på ID 06 [obligatorisk ID- och närvaroredovisning på byggarbetsplatsen; red.:s anm.] och BBIS – Byggbranschen i samverkan.

Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna, påpekade hur hennes organisation aldrig ens vill befinna sig i en gråzon mellan det tillåtna och det brottsliga. Werkell lade dock till hur det ibland är oklart vad som faktiskt utgör en sådan gråzon. Som exempel nämnde hon de för några år sedan tveksamma räntesnurrorna mellan olika företag i en grupp.

– Man ska heller inte glömma att Skatteverket är en part i målet. Jag tycker inte att det är givet att de ska ha ett tolkningsföreträde när det gäller vad som är rätt eller fel, anmärkte Ulla Werkell.

Gunnar Bäckström, Group Compliance Officer på NCC, menade att kartellhärvan för några år sedan utgjorde en vändpunkt för NCC och byggbranschen:

– Jag tror mycket på internkontroll. Men det gäller att få folk att förstå varför de ska använda den här processen, för gör vi det så hamnar vi inte i någon gråzon.

Diskussionen på NCC ledde sedermera till att man tog fram en numera populär skrift för korruptionsförebyggande arbete, med många praktiska exempel för att visa vad som är okej och vad som är otillåtet.

JOAKIM RÅDSTRÖM
Frilansjournalist

Ämnen i artikeln:

Business Arena

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.