onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Business Arena

”Branschen måste spegla samhället”

Publicerad: 22 september 2016, 06:44

Johan Karlström, Ulrika Francke, Peter Wågström och Jesper Göransson.

Smarta städer och en mer inkluderande bransch. Det var temat när fyra av branschens höjdare samlades under Business Arena Stockholms andra dag.

Ämnen i artikeln:

Business Arena StockholmNCCPeabSkanskaTyréns

I en bransch där det byggs mer än på länge, och där byggtakten ska upp ännu mer, krävs människor. Panelen bestående av Johan Karlström, vd på Skanska, Ulrika Francke, vd på Tyréns, Peter Wågström, vd på NCC och Jesper Göransson, vd på Peab, var rörande överens om att man bättre måste utnyttja den resurs som finns i de som kommit till Sverige de senaste åren.

­­- För att klara det här måste vi hitta nya lösningar. Vi måste också ha öppenheten och inte tro att det vi gjort historiskt är det som kommer att gälla framåt, sa Peter Wågström.

Även Jesper Göransson ser kompetensfrågan som knäckfrågan för att klara bostadsutmaningen.

– Vi har världens möjlighet nu om man adresserar frågan på allvar. Om man inte gör det kan det bli svårt. Jag har träffat tre bostadsministrar nu. Den nuvarande har åtminstone tillsatt en kommission för att utreda kompetensbristen i branschen. Men det kommer inte att räcka – det här är en arbetsmarknadspolitisk fråga. Det är akut att ta diskussionen, sa han.

Panelen menar att mycket av ansvaret ligger på politiken, som enligt dem måste ta tag i frågan på ett bredare plan, då det inte bara är ett problem i just fastighets- och byggbranschen. Men även branschen själva måste steppa upp, menar Johan Karlström.

– Vi har ett stort ansvar. 20 procent av svenskarna har invandrarbakgrund – titta runt i rummet, är det så här? Nej. Vi måste öppna upp för detta. Samhällsnyttan är enorm om man kan få in människor i bolagen. Det börjar hända saker, men vi är alldeles för långsamma i den här frågan.

I övrigt verkade panelen trött på attityden gentemot nya svenskar, och menar att den måste förändras.

– Vi behöver de här människorna. Vi har resursbrist och vi kan inte bortse från alla de ingenjörer och andra yrkeskategorier som kommit hit, sa Ulrika Francke.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev