Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

“Bostadsfrågan borde ligga på statsministern”

Publicerad: 20 september 2017, 18:33

De senaste åren har allt fler röster höjts för en social bostadspolitik – eller kanske en bostadspolitik över huvudtaget. Under Business Arenas första dag diskuterades frågan.


Ämnen i artikeln:

Business Arena StockholmStefan RänkKicki BjörklundRoger MogertLennart Weiss

Efter åratal av ett eftersatt bostadsbyggande har bostadsbristen seglat upp som en av vår tids stora samhälleliga utmaningar. Sedan staten på 90-talet överlämnade ansvaret på kommunerna och marknaden har byggandet hamnat helt i deras händer – något som allt fler nu börjar ifrågasätta.

En av dem är stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm, Roger Mogert (S). Han menar att, även om det ”bevisligen” finns mycket som fungerar i samspelet mellan kommun och marknad, är det någonstans man inte når hela vägen fram vad gäller de sociala frågorna, när efterfrågan hos de som har råd snart är mättad – samtidigt som det generella bostadsbehovet fortsatt är väldigt stort.

– Vi har en bit kvar när det gäller att bygga för alla behov i Stockholm. Det gäller inte bara de som har den allra svagaste ekonomin, utan det gäller en ganska stor del av Stockholms bostadsmarknad, vare sig det gäller bostads- eller hyresrätt – vi har inte alla svar där idag, säger han.

Mogert menar att det behövs ett större statligt engagemang, men att han samtidigt förstår att staten är tveksamma till att ta sig an ytterligare ett välfärdsengagemang.

– Men de måste göra det. Det finns ett statligt engagemang vad gäller det ägda boendet i form av RUT och ROT, motsvarande 40 miljarder. Ett motsvarande engagemang skulle behövas även för hyresrätten.

Skrota stuprör
Allmännyttan representerades i panelen i form av Kicki Björklund från kommunala Bostadsbolaget i Göteborg.

Det är ju inte så att politikerna inte bryr sig om vår bransch, jag tycker väl snarare att de är inne väldigt mycket i den. Men det som jag skulle vilja ha är mindre detaljstyrning och mer tydlighet i de regler som vi har. Jag vill att politiken ska bidra med det generella ramverket, säger hon.

Även Stefan Ränk, vd på Einar Mattson medverkade, och instämde. Han menar att det viktigaste för bostadsfrågan just nu är att ”skrota stuprören”.

– Är det något det här området är djupt drabbat av är det djupt tjocka stuprör. Det vi behöver är att politiken tar ett grepp för hela bostadsmarknaden.

Helst av allt skulle han vilja att bostadspolitiken hamnade högst upp, hos statsministern.

– Det är bara från den positionen som man kan komma till rätta med en stor bostadspolitisk reform. Frågorna hanteras idag av finansutskottet, miljöutskottet, socialförsäkringsutskottet, trafikutskottet och så vidare. Varje departement kommer med egna utredningar och har i bästa fall en konsekvensanalys av vad som händer i det egna stupröret, men inte vad som skulle hända om alla utredningar slog till samtidigt.

Även byggbolaget Veidekkes Lennart Weiss medverkade. Han menar att det viktigaste just nu är att man antar försiktighet i alla de utredningar och lagförslag som just nu ligger på bordet, bland annat förslag om utökade amorteringskrav, paketeringsutredningen och andra skatteförslag. Weiss menar att det är ”skandal” att ingen, enligt honom, just nu gör en samlad konsekvensanalys av de olika förslagen.

– Många frågor på bordet nu skulle kunna få förödande konsekvenser för bostadsbyggandet om politikerna trampar fel. Om ett eller två av de förslagen går igenom eller görs på fel sätt kommer det gå rakt åt pipan. Amorteringskravet kommer till exempel att på marginalen påverka så pass mycket att efterfrågan kommer att minska så pass mycket att byggandet kommer att gå ned.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.