Få hela storyn
Starta din prenumeration
Meny
Nyheter
Fastighetsmarknad
Ekonomi & finans
Samhällsbyggnad
Opinion
Podcast
Business Arena
Fastighetsjobb
Utbildning
Nyheter
Fastighetsmarknad
Ekonomi & finans
Samhällsbyggnad
Opinion
Podcast
Business Arena
Fastighetsjobb
Utbildning
Business Arena
Publicerad: 23 September 2016, 08:00
Stockholm Waterfront.
Amerikanska investmentjätten Blackstone har de senaste åren investerat cirka 40 miljarder svenska kronor på den nordiska fastighetsmarknaden. Enligt Michael Swank, ansvarig för Blackstones fastighetsinvesteringar i Norden, har bolaget inte köpt färdigt i Norden.
Amerikanska investmentjätten Blackstone har de senaste åren investerat cirka 40 miljarder svenska kronor på den nordiska fastighetsmarknaden. Den största investeringen har varit i Obligo-portföljen man förvärvade 2015 för cirka 23 miljarder norska kronor men dessutom har Blackstone investerat i finska bolaget Certeum samt i D. Carnegie & Co. Det säger Michael Swank, ansvarig för Blackstones fastighetsinvesteringar i Norden.
Han var bland talarna på ett internationellt investerarseminarium som ingick i Business Arena Stockholm på torsdagen. Fördelningen av Blackstones fastighetsägande i Norden är i runda slängar den att 40 procent ligger i Sverige, 40 procent i Finland och 20 procent i Norge och enligt Swank har Blackstone inte köpt färdigt i Norden.
– I framtiden kommer Sverige sannolikt att vara den marknad vi köper mest på och vi kommer att öka vår närvaro i Norge. Finland kommer inte att utgöra en lika stor del av vår portfölj och minst kommer vi att investera i Danmark, säger Michael Swank.
Investmentjätten gjorde sina första fastighetsinvesteringar i Sverige år 1998 men valde sedan att lämna den marknaden några år senare. Ett beslut Swank med facit i hand kan konstatera var felaktigt.
Blackstone har som nämnts ovan förvärvat 30 procent av aktierna i D. Carnegie & Co. och kommer under hösten att återkomma kring ett eventuellt budpliktsbud på resterande aktier i bolaget. Av Swanks ord att döma är det inte uteslutet att man gör fler investeringar i noterade bolag.
– Det finns inget land i Europa som har lika många börsnoterade fastighetsbolag i per capita-termer som Sverige, påpekar han, något som gör landet mycket intressant för en aktör som Blackstone.
I Sverige finns ett 30-tal börsnoterade fastighetsbolag.
Slutligen noterar Swank att läget på den svenska bostadsmarknaden är problematiskt, något man observerat på hemmaplan i New York. Då avser han inte endast de regleringar som finns utan även den enorma brist av hyresboende som råder.
– Det är helt galet att hyresmarknaden inte är större och att unga människor ska behöva köpa sin första bostad, säger Michael Swank.
Lånat ut 32 miljarder
Även Thomas Völker, Norden-ansvarig på tyska banken Helaba, var med i panelen och nämnde även han den svenska bostadsmarknaden som en av de faktorer utländska aktörer har svårt att begripa.
– Vi har behövt lägga mycket tid på att förklara marknaden för lånekommittén i Frankfurt när lånebeslut behöver tas, säger Völker.
Han tillägger att en stor osäkerhetsfaktor som kan göra att utländska aktörer skyr den svenska marknaden är valutan.
– Valutan är volatil och det medför kostnader, säger Völker.
Helaba har nyligen etablerat ett kontor i Stockholm men har varit verksamma långivare på den nordiska marknaden i tio år och lånat ut cirka 3,3 miljarder euro, cirka 32 miljarder kronor, under den perioden. Man har varit aktiv även under finanskrisen och väljer nu att etablera sig.
– Vi är en ganska försiktig bank, säger Völker.
Stockholmskontoret ska främst fokusera på den svenska marknaden medan övriga nordiska länder fortsatts sköts från den nordiska avdelningen i Frankfurt, förklarar han.
Sverrir Thór