Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

”Be aldrig om ursäkt för att du inte uppfyller normen”

Publicerad: 25 april 2017, 11:00

Carin Götblad under Business Arena Malmö. Foto: Elias Ljungberg.

Carin Götblad konstaterar att en bakgrund som förskollärare och jurist är en oslagbar kombination när man ska vara polischef. Redan där anar man att hon inte är en person som väjer för utmaningar. En sak som hon eftersträvar mer än något annat i sitt ledarskap är mångfald.

Ämnen i artikeln:

Business Arena Malmö

Många organisationer använder sig idag av specialister på HR-avdelningar, men Carin Götblad varnar för att långt drivna kravprofiler på nya medarbetare kan leda fel. Det kan helt enkelt vara så att om man följer dem alltför slaviskt blir medarbetarna alltför lika varandra. Ett språktest kan exempelvis utesluta personer som skulle vara jätteduktiga. Carin Götblad menar att social kompetens och problemlösningsförmåga är viktigare än att kunna stava till trenchcoat.

– Be aldrig om ursäkt för att du inte uppfyller normen. Ingen organisation klarar sig om medarbetarna är för lika, inom min organisation kräver jag av cheferna att de ska se mångfald som en möjlighet, inte som ett hot, säger Carin Götblad.

Det kan röra sig om att ha anställda som har funktionshinder och har blick för att det inte ska finnas höga trösklar i en lokal som försvårar för rullstolsburna. Eller en kille med Aspergers syndrom som skapar perfekt ordning i en vapenverkstad.

Piketen gjorde inte vågen
Meritlistan är imponerande. Carin Götblad är regionpolischef för Polisregion Mitt, har varit länspolismästare i Stockholm och har gått chefsutbildningar hos FBI i USA. Hon har ställt sig framför ett hundratal piketpoliser i Stockholm och förklarat att hon är deras nya chef. Att hon inte accepterade en enkönad styrka, att hon ville ha in 30 procent kvinnor i gruppen.

– Det här var 15 år sedan, och attityderna har förändrats sedan dess, men jag kan säga så mycket som att de inte gjorde vågen, säger Carin Götblad.

Väja för utmaningar har inte varit hennes strategi. Hon säger att hon tar konflikter direkt, har regelbundna frukostar med mindre grupper av medarbetare för att lyssna, strävar alltid efter att involvera och vill ha allmänbildade medarbetare som följer med i samhällsdebatten. Hon har ett bra tips till den som vill utvecklas som chef.

– Jag har arbetat på mindre orter, i organisationer som hade varit oförändrade länge. Generellt sett kan jag ge rådet att man ska ta över ett nergånget ställe, vad du än gör så blir det bättre.

Gynna hederliga företag
Ett av de fenomen hon anser viktigt att motarbeta i sin yrkesroll är den svarta sektorn i näringslivet. Hon menar att den svarta ekonomin tränger undan hederliga företag.

– Byggsektorn utgör inget undantag. För en tid sedan lanserade jag ett förslag som det förvånar mig lite att ingen har fångat upp. Det är nämligen så att jag tycker att man borde nyckelhålsmärka hederliga företag. Om det fanns en sådan märkning kan jag garantera att jag som myndighetschef skulle använda leverantörer på den listan, säger Carin Götblad.

Dessvärre har fallen med utpressning och hot mot företagare ökat de senaste åren. För Carin Götblad råder det ingen tvekan om vad man bör göra om man blir utsatt.

– Kom till polisen, även den som själv har gjort något dumt och har en hållhake på sig, vi är duktiga på den typen av brott.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev