Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Business Arena

Bäst av de sämsta

Publicerad: 27 september 2016, 07:56

Foto: Elias Ljungberg.

Mycket har gjorts för att förbättra mångfald inom bygg och fastighet, mycket återstår att göra. Kanske sammanfattades det bäst av Amanda Lundeteg, vd Stiftelsen Allbright, som menade att fastighetssektorn är ”den bästa branschen bland de sämsta” när det gäller mångfaldsarbete. Detta under Business Arena Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Business Arena

Är mångfald i ett företag nödvändigtvis av godo; något att sträva efter? Ja, utan någon som helst tvekan, framhöll en enig panel vid Business Arenas fördjupningsseminarium om mångfald. Detta av flera skäl: för att man fångar upp all kompetens och får alla att känna sig välkomna i företaget, för att det ofta återspeglar kundens personalsammansättning bättre och för att det främjar tillväxten i både företaget och samhället överlag.

Bengt Johansson, vd Forsen, vars mamma kommer från Trinidad och Tobago, menade att han med genom sitt utländska utseende ofta inspirerade nya, invandrade medarbetare att göra karriär på företaget:
– De kommer alltid fram och säger ”vad kul att se att du har blivit vd för företaget!”, sade Bengt Johansson.

Men hur arbetar man mot förbättrad mångfald? Ett sätt att göra det är som MKB Fastighets AB i Malmö, som HBTQ-certifierar samtliga 300 anställda genom en kurs på 20 timmar.
– MKB vill ju spegla Malmös befolkning, sade bolagets vd Terje Johansson. Det gäller allt ifrån etnicitet, män/kvinnor – ja, vi vill ju vara en del av Malmö. Och vi vill att alla som jobbar hos oss ska kunna vara precis som de är, så länge det inte går ut över någon annan.

Ett annat sätt är att som Skanska tillsätta en särskild mångfaldschef, som idag heter Monica Westerberg. Anledningen till den nyinrättade tjänsten var strikt ekonomisk:
– För oss är de här frågorna affärskritiska. Det var ett antal år sedan som vi tappade en stor affär i USA. Och argumentet till varför vi inte fick den här affären, det var just att vi inte jobbade tillräckligt mycket med de här frågorna, berättar Westerberg.

Att lyckas rekrytera underrepresenterade grupper är dock en sak, att behålla dem en helt annan.

– När vi väl rekryterar känns det ganska tryggt och säkert, sade Peter Lindstrand, Tax Partner på PwC. Vad gör vi sen? Det är frågan. Hur tar vi hand om de här? Vi kan konstatera, framför allt inom entreprenadbranschen, att det finns ett problem att behålla kvinnor i branschen.

Castellum har genom medvetet arbete lyckas utjämna könsobalansen på styrelse- och ledningsnivå (styrelsen 57 procent kvinnor; ledningen 44 procent). De har dock haft större svårigheter att rekrytera kvinnor till lägre positioner, såsom fastighetsvärdar. Av den anledningen har de inrättat ett traineeprogram för långsiktig rekrytering av underrepresenterade grupper.

Joakim Rådström
Frilansjournalist

Ämnen i artikeln:

Business Arena

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.