Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Almedalen: Börsen har en viktig samhällsfunktion

Publicerad: 30 juni 2015, 10:25

Magnus Billing frågas ut på Business Arena Almedalen. Foto: Mattias Fröjd.

Stockholmsbörsen, och den organiserade aktiemarknaden överlag, har en unik möjlighet att demokratisera den finansiella marknaden. På en organiserad aktiemarknad har alla möjligheten att investera i de bolag som finns noterade och det är ett alternativ som varken riskkapitalmarknaden eller private equity-marknaden kan erbjuda.

Ämnen i artikeln:

Business Arena AlmedalenStockholmsbörsen

Det säger Stockholmsbörsens vd Magnus Billing, som på tisdagen var gäst på Business Arena Almedalen under programpunkten Rakt på sak.

Han betonar att börsen har en i samhället viktig funktion och att man i sin ambition att tjäna pengar inte får glömma bort börsens större roll. Vidare betonar han vikten av att börsen jobbar för att säkerställa att de bolag som tillkommer på marknaden har en bra kvalitet då börsen snabbt kan förlora sin trovärdighet om kvaliteten sjunker snabbt.

Börsen är beroende av att de rådgivare och säljare som är aktiva på marknaden har respekt för denna roll, konstaterar han.

2015 ser ut att bli ett rekordår vad gäller börsintroduktioner och hittills i år har över 50 bolag tillkommit på de nordiska börser som opererar inom Nasdaq. Det är dock inte så länge sedan introduktioner var en raritet och det var först när fastighetsbolaget Tribona gjorde börsentré i slutet av maj 2013 som proppen gick ur. När Magnus Billing ombeds spekulera i vad det var som löste proppen så nämner han bland annat det låga ränteläget men konstaterar vidare att börsen den senaste tiden helt enkelt har givit en bättre värdering på bolag än andra alternav på den finansiella marknaden.

Han poängterar att en stor del av de bolag som nu har introducerats kommer ifrån private equity-sfären som har en cyklisk utveckling. Många av private equity-bolagen har behövt göra en exit som det heter och då har börsen gett en bra värdering. Det är en stor del i förklaringen till att proppen har gått ur menar Magnus Billing.

Greklandskrisen en tragedi

Det är svårt att prata ekonomi och börs i dessa tider utan att komma in på Grekland som på tisdagseftermiddagen har indikerat att man inte kommer att betala av sin skuld till Internationella valutafonden, IMF. Magnus Billing konstaterar att Greklandskrisen är en tragedi för de grekiska medborgarna och säger att det är enormt tråkigt att man hamnat i denna svåra situation. Han tror att det kommer att dröja ett tag innan vi vet vad som händer näst men betonar samtidigt att risken finns att Grekland nu lämnar eurosamarbetet som en konsekvens av den folkomröstning som ska äga rum inom kort.

Han frågar sig vad konsekvensen av detta blir för den europeiska ekonomin samtidigt som man behöver ta sig an viktiga strukturreformer. Allt detta just när det finns tecken på att den europeiska ekonomin börjat återhämta sig.

När Magnus Billing får frågan huruvida aktiemarknaden inte borde ha förutsett det som nu händer, med tanke på hur länge Greklandskrisen nu har pågått påpekar han att börsen ändå har reagerat relativt blygsamt och att det tyder på att det finns styrka i marknaden. Man är relativt komfortabel i att det går att isolera utvecklingen till Grekland och att den inte sprider sig till andra europeiska länder.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev