torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Business Arena

5 000 Stockholmshus framöver?

Publicerad: 6 juli 2016, 11:27

Exempel på Stockholmshus. Bild: Stockholms stad.

Allmännyttan i Stockholm har under året lanserat sitt nya koncept ”Stockholmshus”. I dagsläget har de tre kommunala bostadsbolagen 2 000 bostäder i reella projekt, men hoppas på en volym om 25 000 de kommande åren.

Ämnen i artikeln:

AlmedalenSveriges AllmännyttaStockholmshusen

Allmännyttan i Stockholm har under året lanserat sitt nya koncept ”Stockholmshus”. I dagsläget har de tre kommunala bostadsbolagen 2 000 bostäder i reella projekt, men hoppas på en volym om 5 000 de kommande åren.

Stockholmshusen diskuterades på onsdagen under Almedalsveckan i Visby. Husen lanserades i höstas som allmännyttans svar på bostadsbristen i Stockholm, en stad där man enligt Boverket behöver bygga 38 000 nya bostäder varje år de närmsta fem åren – en tredubbling av dagens produktionstakt.

25 000 lägenheter
Stockholmshusen bygger på en tanke om standardisering och industriellt byggande – för att kunna erbjuda billigare hyror än resten av marknaden.

– Vi pratar om volymer på 5 000 lägenheter. Det bygger årsringar i Stockholm, platser som väldigt många människor kommer att leva med, säger Eva Nygren, vd på kommunala Stockholmshem under ett seminarium på Business Arena Almedalen.

Hennes motsvarighet på Familjebostäder i Stockholm, Anette Sand, menar att en förutsättning för Stockholmshusen är ett ifrågasättande av processerna.

– Där har vi tagit ett helhetsgrepp och samarbetar med staden och våra entreprenadföretag. Ska vi bygga bra hus snabbt kanske vi exempelvis inte kan bygga garage, utan istället bygga nära befintlig kollektivtrafik.

Allmännyttan jobbar dessutom med mer generella detaljplaner än vanligt när det gäller Stockholmshusen.

– Det gör att våra entreprenörer får mer frihet. Det handlar om ett processtänk som är ganska komplext, men det är värt varande krona, säger Sand.

Av de 2 500 Stockholmshus som just nu finns i plan är cirka 700 bostäder som redan fanns i planeringen men passade in i de kriterier som finns för dem.

Städer får ibland kritik för att direktanvisa mark till sina kommunala bostadsbolag, men när det gäller Stockholmshusen säger de allmännyttiga representanterna att de inte fått någon gräddfil utan att de ”skaffat mark som alla andra”.

Standardisering gör det billigare
Ett av de bolag som kommer att bygga de första husen är Einar Mattson. Enligt Mikael Anjou, vd på Einar Mattsson Byggnads, är man i vanliga fall inget fan av att vara med i upphandlade uppdrag, men är med i det här sammanhanget då det genomförs i så kallad samverkansentreprenad.

– Normalt sett är vi inte med i LOU-sammanhang, det är inte den kultur vi vill ha. Just därför vill jag lyfta fram den här upphandlingsformen. Vi är med väldigt tidigt för att se till att husen är byggbara.

Ett av uppdrag när det gäller Stockholmshusen är alltså att bygga billigare bostäder, för att ”medelsvensson” ska kunna efterfråga dem.

Varför just Stockholmshusen skulle lyckas med det, när det verkar vara det alla pratar om, tror Anjou beror på det industriella tänket.

– Vi kommer absolut att lyckas – just på grund av de standardiserade volymerna, säger han.

De första Stockholmshusen kommer att byggas i Tensta och Solberga, där det under juni hölls samråd för 250 lägenheter.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev