Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Uppsving spås för industrifastigheter - Colliers

Publicerad: 17 maj 2022, 11:19

En konkurrensfördel för industrifastigheter som researchfirman Colliers lyfter fram är den lägre utbudsrisken jämfört med logistik. Foto: Veronica Johansson

I den senaste fastighetsboomen har logistikfastigheter rankats högt bland investerare med hård konkurrens och pressade avkastningskrav som följd. Nu spår Colliers att det näraliggande och mindre glamourösa segmentet industrifastigheter kan få se ett uppsving. Det skriver researchfirman i en ny analys.

Ämnen i artikeln:

logistikfastigheterColliers

R


En konkurrensfördel som Colliers lyfter fram till fördel för industrifastigheter jämfört med logistik är den lägre utbudsrisken. Då logistikbyggnader ofta uppförs längs de stora vägarna på mark med låg konkurrens för annan användning, återfinns industri på mark i eller nära städer där konkurrensen från bland annat bostäder är stor. Dessutom är nybyggnadstakten för industrifastigheter låg och risken är stor att det fortsätter med de höga byggmaterialpriserna, skriver Colliers.

Läs även: Trots krigs- och ränteoro: ”Fastigheter fortsatt efterfrågat” 

Stabil avkastning över tid är en annan faktor som Colliers lyfter fram. För industri handlar det främst av direktavkastning och i mindre omfattning värdetillväxt. Därtill har avkastningskraven på industrifastigheter längre varit relativt höga, inte sällan kopplat till högre risk med korta hyreskontrakt. Diversifiering och lokal anknytning börjar ändra på denna riskbild anser Colliers.

I dag ligger avkastningskraven under 5 procent i de större städerna, över 7 procent i småstäder och däremellan återfinns regionstäderna.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev