Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Större lokalbehov trots ökat hybridarbete

Publicerad: 11 november 2021, 13:33

Fredrik Leifland, vd på New Property.

Foto: Ernst Henry Photography/ Lennart Johansson

Är det hyrestiderna eller nivåerna som är mest utmanande? Någonstans halvvägs från restriktionsstoppet till jul lyssnar vi med Fredrik Leifland, vd på fastighetskonsulten New Property, om hur han och företaget upplever lokalmarknaden i Stockholm


Ämnen i artikeln:

New PropertyStockholmCoronaviruset

Det har gått sex veckor i dag sedan de flesta coronarestriktioner slopades. Hur har dessa veckor varit för er som är aktiva på Stockholms lokalmarknad?
– Vi har sett en stark efterfrågan ända sedan semestern tog slut. Att restriktionerna lyftes var förstås positivt, men sannolikt också något som marknaden räknade med i förväg. Vi upplever ett bra tryck som ger goda hyresnivåer inom både kontor och retail. Även lokaler som tidigare fick väldigt litet intresse går ofta att hyra ut i dag. 

Är det kontor eller butik som går bäst i centrala Stockholm just nu?
– Både kontor och retail går starkt, förutsatt att det handlar om bra lokaler i rätt lägen. Vissa handelssegment har det tuffare, men det beror minst lika mycket på digitalisering och e-handel som på pandemin. Restaurangerna går överlag väldigt bra nu och där är ofta personalbrist den största utmaningen.  

Vad är mest utmanande i avtalsskrivandet just nu: hyrestider eller hyresnivåer?
– På kontorssidan är det tydligt att många hyresgäster efterfrågar mer flexibla avtal. Om inga större renoveringar eller ombyggnationer behöver göras är fastighetsägarna ofta mer tillmötesgående i dag. Vi tecknar fortfarande kontorsavtal på väldigt goda nivåer och där har vi inte sett några större justeringar i hyresnivån än före pandemin. Inom retail är det inte lika vanligt med kortare avtalstider, bortsett förstås från popup-butiker och liknande temporära koncept, så där hamnar fokus ofta mer på hyran.  

Läs även: Donut-city på frammarsch – städernas attraktionskraft minskar 

Intresset för vår artikel om donut-staden har varit stort. Hur känner ni, är intresset större i närförort än i innerstaden?
– Rätt lägen i city är fortsatt hetast för både kontor och retail, men det finns även riktigt starka förortslägen. Däremot ser vi att flertalet större arbetsgivare börjat utvärdera lägen i närförort som ett alternativt. Tidigare har de endast tittat på lägen i innerstaden så en ökning i intresset kan man absolut se.

– Under pandemin har vi sett flertalet restauranger öppna upp i bostadsområden och gått riktigt starkt. Det har drivits på av att många jobbat hemifrån men ändå velat äta ute. 

Vakansgraden var nästan 7 procent CBD i Stockholm under första halvåret i år, hur kommer det se ut i vår tror du?
– Inom retail tror vi på en sjunkande vakansgrad tack vare stark efterfrågan, även om det kanske inte alltid blir samma typ av butiker som förut. Istället ser vi en stor efterfrågan på nätbaserade verksamheter, till exempel ghost kitchens och dark stores. 

– På kontorssidan är det flera hyresgäster som krymper sina ytor för att de ser ett ökat hybridarbete i framtiden. Vår bild är inte att vakansgraden har ökat utan snarare att rörligheten blivit större. Många företag växer och det är inte alls säkert att kontorets nya roll alltid måste innebära att ytan blir mindre, däremot annorlunda disponerad och utformad. 

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.