Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Snabbanalys: Har vi nått börsbotten nu?

Publicerad: 25 mars 2020, 10:06

Dagen efter rekordtisdagen då världens börser steg mycket så fortsätter uppgången på onsdagen. Med nytt mod hämtat från kraftfulla stimulansåtgärder, så kallade krispaket, klättrar aktiekurserna på bred front och fastigheter är inget undantag.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetStockholmsbörsen

En och en halv timme in i börsonsdagen har Stockholmsbörsens storbolagsindex stigit med 3,3 procent, börsens breda index med 3,9 procent och fastighetsindex med hela 6 procent. Lägg det till tisdagens indexuppgångar med 7,1 procent för storbolagsindex och 7,3 respektive 8,5 procent för breda respektive fastighetsindex.

Aktiemarknaden har som bekant reagerat hårt på coronakrisen och huruvida det rör sig om gigantiska vinsthemtagningar i virusorons skugga eller ren viruspanik är främst en diskussion av akademisk natur, det vi kan konstatera är att världens börser har fallit brant de senaste veckorna och det finns fortfarande mycket mark att hämta in. Frågan nu är om vi har nått botten?

Tar man fasta på de senaste sju handelsdagarnas utveckling finns det en del som tyder på marknaden har bottnat, i alla fall vad gäller fastighetsaktierna. Börsen står lite grann och stampar men den kortsiktiga trenden är tydligt positiv vilket framgår av bilden.

En veckas utveckling ger givetvis inte hela sanningen men en varannandagsutveckling av den typ som vi ser nu borde inte vara helt obekant för dem som följt börsen över en längre period, den är ganska typisk för perioder då ovissheten är stor, exempelvis under finanskrisen.

Vi befinner oss just nu i en sådan tid men det finns en hel del indikationer på att den största korrigeringen är över. Det var en brutal sådan men som framkommit av de senaste veckornas sammanställningar så ser marknadens värderingar av fastighetsaktierna rätt sobra ut i nuvarande läge.

Volatiliteten är dock stor och även om det finns en positiv trend så bör vi vara medvetna om att den är mycket bräcklig och vilar till stor del på förväntningen om att världens centralbanker kommer att göra allt vad de kan för att förhindra en bredare ekonomisk krasch.

 

 

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.