Analys
SHB spår het fastighetsmarknad blir hetare
Publicerad: 12 oktober 2021, 05:49
Christina Nyman, Handelsbankens chefsekonom, hittar dagens utmaningar i sektorn bland klimatriskerna
Svensk ekonomi är mitt inne i en återhämtning efter pandemins utbrott ifjol. Det kommer fortsatt gynna den starka fastighetsmarknaden, skriver Handelsbanken i sin senaste analys av fastighetssektorn, där hoten framför allt kommer från klimatutmaningarna.
— Sammantaget förväntar vi oss att trenden från fjolåret består – fortsatt svalt för detaljhandelsfastigheter, skapligt för kontorsfastigheter men desto starkare för bostäder och industri- och logistiklokaler”, säger Christina Nyman, Handelsbankens chefsekonom.
I Handelsbankens nya fastighetsrapport analyserar bankens ekonomer bland annat inflationsrisken, ränteläget, klimatrisker med påverkan på både hushåll och fastighetsbolag och effekterna av ett ökat bostadsbyggande.
Läs även: Transaktionsrekord i sikte för 2021: ”I den bästa av världar”
Allt fler återvänder till kontoren, även om hemmajobbandet till en del blir en permanent effekt av pandemin, skriver banken. Industrilokaler och bostäder är fortsatt hett och fastighetsfinansiering inom kontorssegmentet har vänt upp, visar enkätsvar från företagsrådgivare inom banken. Premievärderingen bland börsens fastighetsbolag har på senare tid fallit, från historiskt höga nivåer, efter pånyttfödd oro för högre räntor.
Marknaden för företagsobligationer fortsätter att vara stark, spår banken, där en allt större del av de svenska fastighetsbolagens finansiering kommer ifrån euroobligationer.
Stora bolag gynnas i kreditvärderingsinstitutens bedömningar vilket ger fördelar på obligationsmarknaden. Synergierna är inte alltid uppenbara men finns i både finansiering och centrala kostnader. Men med låga direktavkastningar kan dessa kostnadsbesparingar ändå vara viktiga:
— Vi förutspår att konsolideringen kommer att fortsätta, åtminstone så länge tillgången på lånat och eget kapital är god, säger Christina Nyman.
Läs även: Därför blir fastighetsbolagen allt större: ”Vi ser tydliga fördelar i marknaden”
När det gäller inflationen och den senaste uppgången spår banken att den i stort är tillfällig och att det dröjer innan vi får se en räntehöjning från Riksbanken. Så även om inte ett höginflationsscenario bedöms som särskilt sannolikt av SHB, utgör den ökande skuldsättningen inom fastighetsbranschen en risk.
Skulle riskpremier stiga kan det drabba efterfrågan, finansiering och därmed fastighetspriser hårt, särskilt om bankerna känner sig tvungna att strama åt kreditförsörjningen.
— Om något utlöser kraftigt stigande riskpremier vill det till att centralbankerna är där och återigen stöttar upp, säger Christina Nyman.
Banken pekar också ut hantering av fysiska klimatrisker som en allt viktigare fråga för fastighetssektorn. Bland annat tror banken att det kommer att bli ökade krav på att identifiera och hantera fysiska klimatrisker, inte minst kopplat till försäkring och finansiering av tillgångar.
Läs även: Gröna pengar – så funkar det
Investeringar i klimatanpassning har hittills inte varit i fokus när det gäller grön finansiering, men har potential att växa. En annan del av marknaden som växer är så kallad hållbarhetslänkad finansiering.
— Hållbar finansiering inom fastighetssektorn är inte bara gröna obligationer. Just nu pågår en snabb utveckling som inkluderar hållbarhetslänkade lån och obligationer, vilka öppnar upp marknaden för verksamheter som inte har tillgångar som passar för grön finansiering, säger Christina Nyman.