Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

SEB:s företagarindikator upp i april

Publicerad: 4 april 2022, 04:39

Foto: AzmanL

SEB:s företagarindikator, som mäter egenföretagares framtidsutsikter, steg till 16 i april jämfört med 14 i mars.


Ämnen i artikeln:

Svepet

Av de tillfrågade företagarna tror 32 procent på en positiv utveckling för verksamheten kommande tre månader, jämfört med 30 procent förra månaden, medan 16 procent tror på en negativ utveckling, jämfört med 16 procent föregående månad. Företagarindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på en positiv respektive en negativ utveckling.

Läs även: Balderchefen: ”Även om coworkingtrenden stagnerar är min övertygelse att vår produkt kommer stå sig” 

”Hög inflation, stigande räntor och fortsatta globala produktionsstörningar i form av komponentbrist ser inte ut att påverka landets egenföretagare i någon nämnvärd omfattning. En försiktigt stigande optimism för andra månaden i rad talar för att företagarna står väl rustade inför vårens ganska osäkra ekonomiska klimat”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Undersökningen mäter också hur egenföretagarnas omsättning, likviditet och arbetstid utvecklats den senaste månaden, jämfört med föregående månad. Även dessa indikatorer mäts som nettotal, det vill säga skillnaden mellan de som uppger en ökning respektive en minskning.

Indikatorn för omsättning är -1 i april, jämfört med -2 förra månaden. Indikatorn för likviditet är -1, jämfört med 3, och indikatorn för arbetstid är 6, jämfört med 0.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Svepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.