Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Sänkt prognos för bostadsbyggandet – men industrilokaler ökar

Publicerad: 16 februari 2022, 14:38

Tor Borg rapporterar att bostadsbyggandet minskar. Foto: Jeppe Gustafsson, Anette Jansson-Bougt

Antalet byggstartade bostäder har saktat in och nu sänks den årliga prognosen. Inom övrigt byggande är det främst industrilokaler som bidrar till uppgången, visar färska siffror från Byggfakta.

Ämnen i artikeln:

Tor Borg

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Den årliga ökningstakten är fortfarande betydligt högre för bostäder än för övriga byggnader. Men bostadsbyggandet har saktat in sedan december och till och med minskat något de senaste månaderna.

– Byggstarterna som stort fortsatte att öka under januari. Till skillnad från tidigare är det dock byggandet utanför bostadssektorn som driver utvecklingen, kommenterar Tor Borg, analyschef på Byggfakta.

Läs även: Dipp inom det hajpade segmentet samhällsfastigheter 

I januari föll bostadsindikatorn med 0,5 procent. För ett år sedan var uppgången 16,7 procent att jämföra med det reviderade utfallet på 22 procent för december. 

– Takten i bostadsbyggandet är mycket hög i förhållande till befolkningstillväxten, så en inbromsning framöver vore inte överraskande. Avvecklingen av investeringsstödet kan också ha medfört att en del bostadsprojekt stoppats eller skjutits på framtiden, säger Tor Borg. 

Läs även: Överhettad bostadsmarknad när befolkningen minskar 

Nu sänks därmed prognosen för antalet byggstartade bostäder från 77 000 till 63 000 under 2022, med indikationer på att siffran kan bli ännu lägre. 

Byggstartsindikatorn för övrigt fastighetsbyggande steg däremot med över 2 procent i januari, vilket är den snabbaste uppgången sedan mitten av 2020.

– Framför allt är det industribyggnader som bidrar till uppgången, men även logistik och lager ligger på höga nivåer när det gäller byggtakt. I övriga sektorer ser det svagare ut, säger Tor Borg.

Pågående projekteringar och befintliga orderstockar tyder på att ökningen fortsätter även om högre byggmaterialpriser, stigande räntor och slopat investeringsstöd kan ha viss inbromsande effekt.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev