Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Så har fastighetsmarknaden på Island utvecklats efter finanskrisen

Publicerad: 24 mars 2022, 12:14

Konserthuset Harpa i Reykjavik.

Foto: Foto: Harpa

Island var ett av de länder som drabbades värst i finanskrisen 2008. Istället för att ta stora lån och lösa ut bankerna valde man att låta dem gå i konkurs, med stor påverkan på fastighetsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

IslandHeimstaden

Åren efter finanskrisen steg bopriserna och fastighetspriserna stadigt, främst drivet av blomstrande turism och robust ekonomisk tillväxt. Från 2010 till 2019 steg bostadspriserna med 109 procent (62% inflationsjusterat), enligt data från Global property guide. 

Läs även: Stark syndikeringstrend i Norge

Heimstaden klev in på marknaden 2020, ett år då fastighetspriserna i Reykjavikregionen slog rekord i september månad, enligt Islands största bank Arion. 

Det finns i dag tre börsnoterade fastighetsbolag på Island: Reginn, Reitir och Eik. De tre bolagen har alla kontorsfastigheter som största segment (33-46 procent), följt av handel och industrilokaler. På Island äger 85 procent av den vuxna befolkningen sin bostad, vilket gör det till ett förhållandevis litet segment i landet. 

I februari 2022 var inflationen 6,6 procent, främst drivet av just boendekostnader, vilket fick den isländska centralbanken att höja styrräntan från 2 till 2,75 procent. 

Läs även: Bostäder och logistik i fokus när Danmark satte transaktionsrekord

Ämnen i artikeln:

IslandHeimstaden

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.