fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Analys

Optimismen tillbaka efter pandemin – nya sektorer briljerar

Publicerad: 26 november 2021, 11:47

Foto: Mattias de Frumerie

Fastighetsbranschen kan se fram emot ett framgångsrikt 2022, visar en europeisk rapport från PwC och Urban Land Institute. Utsikterna ser allra ljusast ut för nya sektorer som brädar de traditionella.

Ämnen i artikeln:

PWC

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Branschen har lagt pandemin bakom sig och blickar nu framåt mot ett starkt nästa år. Däremot petas traditionella tungviktare som kontor, detaljhandel och industri ned i hierarkin av andra sektorer. 

– Här ser vi att utsikterna ser allra ljusast ut för uppstickare som fastigheter kopplade till nya energilösningar, logistik och datacenter, kommenterar Helena Ehrenborg, ansvarig för fastighetsbranschen på PwC Sverige.

Läs även: Logistik sticker ut på ”världens mest likvida fastighetsmarknad”

Trots ett ökat fokus på nya branscher vid fastighetsinvesteringar är framtidstron i branschen större än den varit sedan 2014. Över hälften av respondenterna i studien Emerging Trends in Real Estate Europe 2022 uttrycker stor optimism. 

– Förväntningarna på vinster skjuter i höjden och nyanställningarna väntas bli fler under nästa år, säger Ehrenborg.

Foto: PWC

När det gäller sociala och politiska frågor hamnar miljö i topp, följt av en tillgänglig bostadsmarknad och därefter social jämlikhet. 

– Fastighetssektorn har nu chansen att leva upp till den sociala dimensionen av ESG-begreppet (Environment, Social, Governance) och vi ser att de nu menar allvar med sitt engagemang i frågan.

Nya krav från konsumenter och ett allt starkare fokus på hållbarhet resulterar i att över hälften, 68 procent, tänker prioritera strukturella förändringar de närmaste åren. Hela 86 procent uppger också att de kommer att göra stora tekniksatsningar till följd av pandemin. 

Mer om rapporten

• Emerging Trends in Real Estate Europe 2022 baseras på en undersökning med 844 aktörer inom den europeiska fastighetsbranschen.

• Syftet är att skapa insikter om förutsättningar, utmaningar och trender inom fastighetsbranschen.

• Rapporten tas fram av PwC och Urban Land Institute och årets version är den tolfte i ordningen.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev