Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Ny rapport: Det här oroar bostadsrättsägare mest

Publicerad: 3 mars 2022, 13:57

Den årliga bostadsrättsrapporten från SCB tar tempen på marknaden. Foto: Getty Images, Slattö

Färre boende i bostadsrätt oroar sig, trots kristider, för föreningens ekonomi. I år är det helt andra saker kopplade till pengar som bekymrar, visar SBC:s årliga Bostadsrättsrapport.

Ämnen i artikeln:

SBCBostadsrätter

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Årets upplaga av rapporten visar att de flesta känner mest oro för ränteökningar, oförutsedda kostnader och avgiftshöjningar. Drygt varannan person i studien känner oro för eventuella ränteökningar, vilket är 26 procent mer än förra året. 49 procent oroar sig för avgifter och 41 procent för ökade kostnader.

Men trots att bostadsinvesteringen för de flesta är en stor och viktig affär så har förvånansvärt få koll på föreningens ekonomi. 

– Jag blev förvånad att över hälften anser att informationen rörande ekonomi inte är tydlig. Det är något som jag tror är viktigt för alla styrelser att tänka extra mycket på framåt, säger Emil Lundström, vd och koncernchef på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, i en kommentar. 

Läs även: Bostadsbyggandet ökar - här är kommunerna som ska bygga mest 

Över 53 procent uppger att föreningens information kring detta kan bli tydligare, men bara 16 procent känner oro kring ekonomin. Tvärtom uppger hela 55 procent att föreningen är kunnig inom ekonomi. 

– Jag kan tänka mig att många anser att styrelsen är de som ska ha koll. Däremot är det lite skrämmande att en så stor andel styrelsemedlemmar till viss del inte är insatta i ekonomin. Genom förståelse och kunskap kring ekonomin kommer man som styrelse kunna fatta beslut som på sikt är lönsamma för föreningen, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC.

Hälften upplever att föreningen fördelar ekonomin solidariskt, medan hela 21 procent tycker att även det arbetet kan bli bättre. 39 procent anser att styrelsen felprioriterar och 38 procent av styrelsen saknar kompetens. 

Mer om studien

• Grundas i en undersökning genomförd av Ipsos Norm, där 1 007 bostadsrättsägare har fått svara på frågor angående allt som har med bostadsföreningen att göra. 

• Närmare 49 procent av de tillfrågade bostadsrättsägarna är mellan 18–40 år. Under 2021 var motsvarande siffra 40 procent. 

• Majoriteten bor i en storstad som har mer än 150 000 invånare. Flest bor i Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län. 

• Av de svarande sitter närmare en fjärdedel med i styrelsen i sin bostadsrättsförening. Likt tidigare års rapport är det fler antal män än kvinnor som uppger att de sitter i styrelsen.

 

Källa: SBC

Läs även: LISTA: 18 projekt där hållbara innovationer testas just nu

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev