måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Analys

Liten utmanare knyter band i Cannes för att möta jättarna

Publicerad: 15 mars 2023, 20:17

På plats i Cannes: Helena Edberg, analyschef på Forum, tillsammans med kollegan Victoria Tatti, auktoriserade fastighetsvärderare och partner.

Foto: Philip Wallin

Efter förvärvet av Värderingsbyrån Syd AB i februari växer sig Forum Fastighetsekonomi allt större. Nu är två av bolagets representanter på Mipim i Cannes för att fördjupa kontakterna med sina internationella motsvarigheter – och utmana storbolagen om uppdragen.

Ämnen i artikeln:

Forum FastighetsekonomiSvefafastighetsvärdering

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Värderingsbyrån Forum Fastighetsekonomi AB är sedan ett par år tillbaka medlem i European Valuers Alliance, EVA. Ett internationellt nätverk med tolv oberoende värderingsbyråer, alla i motsvarande i storlek, på den Europeiska kontinenten.

Nu befinner sig Helena Edberg, analyschef på Forum, och Victoria Tatti, partner och auktoriserade fastighetsvärderare, i Cannes för att träffa sina samarbetspartners i EVA – och "bonda med dem".

Läs mer: Mipim 2023 är igång – här är årets snackisar

Initiativet till nätverket EVA togs 2018 av Forums franska kollegor i BPCE och tyska Kenstone, berättar Victoria Tatti, som till vardags sitter på Forums Västeråskontor – där man är två anställda.

– Våra franska och tyska kollegor märkte av att de började förlora upphandlingar till stora internationella rådgivare som CBRE och Savills, med kontor över hela världen, och som därmed kan erbjuda värdering från en och samma part.

Den franska och tyska byrån ville bli konkurrenskraftiga på motsvarande sätt och vände sig till Stadim med kontor i Nederländerna och Belgien. De nappade. Därefter följde Cluttons från Storbrittanien och norska Veridian Analyse. Nu är man totalt tolv bolag inom nätverket.

Läs mer: NREP: Köpare och säljare börjar närma sig varandra

– Våra franska samarbetspartners kan slussa kunder vidare till oss, i fall det efterfrågas. Och på motsvarande sätt kan vi göra. Man märker att det genererar jobb, och att det är värdefullt för kunderna att vi kan erbjuda detta, säger Victoria Tatti.

Under de senaste åren har man även utvidgat samarbetat och ger gemensamt ut en marknadsrapport där man samlar in hyresnivåer (primehyra och sekundär för kontor, handel och logistik) och yielder i hela Europa.

Läs mer: Danskarna dominerar i Cannes – Sverige kammar noll

– Att träffas här på Mipim gör allt mycket enklare. Då kan vi ses alla på en gång och effektiviserar nätverkandet, säger Helena Edberg.

De flesta av bolagen ska ändå till Cannes och då passar man på att ses. Som i kväll, när alla har anlänt, då ses man över en bit mat.

I februari köpte Forum konkurrenten Värderingsbyrån Syd med tio anställda. Man gick därmed från 40 till 50 anställda – varav runt 35 är auktoriserade rådgivare.

– Med förvärvet får vi bättre lokal närvaro i Småland då vi växer med ytterligare tre kontor i regionen – i Växjö, Värnamo och Kalmar, säger Victoria Tatti.

Sammanlagt har Forum 14 kontor runt om i landet. Från Umeå i norr till Malmö i söder.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev