Analys
Kontor och bostäder tar täten i Finland
Publicerad: 24 mars 2022, 12:19
Foto: omersukrugoksu
Fjolåret blev en revansch för transaktionsmarknaden även i Finland, men något nytt transaktionsrekord som i Danmark och Sverige blev det inte. Det internationella intresset för finska fastighetsinvesteringar ökar, inte minst från svenska investerare som Castellum.
Coronaåret 2020 slog hårt mot den finska fastighetsmarknaden och transaktionerna kröp under 6 miljarder euro. De hårda restriktionerna förhindrade utländska investerare att resa i landet.
Återhämtningen blev dock stark redan under slutet av 2020 och 2021 steg det sammanlagda transaktionsvärdet med 27 procent till 7,5 miljarder – alltså på behörigt avstånd till rekordnoteringen på drygt 10 miljarder år 2017.
Antalet transaktioner ökade med 50 procent till 300 under fjolåret.
Den största transaktionen 2021 var Castellums förvärv av Kielos fastighetsportfölj för 640 miljoner euro.
Läs även: Stark syndikeringstrend i Norge
– Det var även det största svenska köpet då bolaget förvärvade 22 kontorsfastigheter i Finlands mest attraktiva tillväxtcentra och snabbast växande universitetsorter Tammerfors, Åbo, Jyväskylä och Lahti, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha.
Säljare var Brunswick Real Estate och Blackstone Tactical Opportunities som etablerade bolaget 2017.
Nu finns en viss oro om att kriget i Ukraina ska dämpa humöret på fastighetsmarknaden. Finlands centralbank räknar med att konflikten påverkar landets ekonomi med högre råvarupriser och inflation, samtidigt som exporten befaras sjunka. BNP-prognosen har sänkts till 0,5–2 procent i år beroende på hur långvarigt kriget blir.
Castellums vd Rutger Arnhult såg tre veckor in i kriget inte någon effekt av det försämrade säkerhetsläget.
– Vi ser ingen påverkan på transaktionsmarknaden i Finland i dag, men en potentiellt svagare finansmarknad kan göra att aktiviteten viker, säger Rutger Arnhult, som menar att investeringsmarknaden har påverkats i områden med närhet till Ukraina.
Vi kategoriserar Finland som en del av Norden och investerarsentimentet speglar detta för tillfället
– Men vi kategoriserar Finland som en del av Norden och investerarsentimentet speglar detta för tillfället, säger han.
Den näst största transaktionen i Finland 2021 genomfördes av CapMans nya bostadsfastighetsfond, som köpte 1 854 hyreslägenheter från Icecapital för en halv miljard euro.
Läs även: Bostäder och logistik i fokus när Danmark satte transaktionsrekord
Bostadsfastigheter var den mest omsatta i delsektorn i fjol och stod för hela 35 procent av den totala volymen, 2,6 miljarder euro. Kontorsfastigheter följde med 27 procent och sedan industrifastigheter med 12 procent.
Detaljhandelsfastighetssektorn har däremot drabbats hårt av pandemin och volymen för handelsfastigheter minskade till cirka 640 miljoner euro, vilket motsvarar 8,5 procent av den totala volymen.
Internationella investerares intresse för den finska fastighetsmarknaden är fortsatt hög, som i fallet med Castellum.
Under 2021 genomförde utländska investerare stora transaktioner inom alla större fastighetssektorer och stod för 55 procent av den totala volymen. Över 60 procent av de dessa investeringar kom från övriga Norden, visar Datschas siffror.
– Intresset från svenska investerare är starkt trots det rådande marknadsläget och det utländska kapitalet hade säkert varit ännu högre utan restriktionerna och nedstängningen under pandemin, säger Kristina Andersson.