tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Analys

Fler tror på stigande priser i SEB:s boprisindikator

Publicerad: 10 januari 2022, 07:15

Foto: Roland Magnusson

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till 51 i januari jämfört med 43 i december.

Ämnen i artikeln:

SEB

ND


Av de tillfrågade tror 59 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 54 procent förra månaden, medan 8 procent tror på fallande priser, jämfört med 11 procent föregående månad.

”Efter ytterligare ett starkt bostadsår i ryggen inleder hushållen det nya året med stigande boprisförväntningar. Så länge ränteläget är lågt och pandemin håller hemester och hemarbete vid liv kan hushållen få rätt i sin prognos”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar liksom i december 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden.

”Drygt var tredje hushåll uppger att de endast har bunden ränta på sina bolån. Det är den högsta nivån sedan mätningen startades 2003. Den senaste tidens inflationsuppgångar och Riksbankens signaler om en mer åtstramande räntepolitik verkar få hushållen att ta höjd för stigande räntor”, fortsätter Américo Fernández.

Undersökningen visar dock att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,61 procent, vilket är något ned jämfört med 0,64 procent föregående månad.

Boprisindikatorn                     jan        dec        nov

======================================================

Boprisindikatorn                      51         43         44

- Öka                                         59         54         54

- Minska                                      8         11           10

Binda räntan                               7           7            8

Reporäntan 1 år                      0,61     0,64       0,54

======================================================

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev