Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Evergrandes huvudkontor i Hongkong tas över av långivare

Publicerad: 8 september 2022, 11:23

Foto: Marcos Silva

Det skuldkrisande kinesiska jättebolaget Evergrande, som ägnar sig åt fastighetsutveckling, har tvingats lämna över sitt eget huvudkontor China Evergrande Centre till en långivare efter att detta pantsatts mot lån vars betalningar förfallit. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till källor.


Ämnen i artikeln:

Svepet

Evergrande har vid två tillfällen misslyckats med att sälja byggnaden innehållande dess huvudkontor sedan bolaget misslyckades med att fullfölja betalning mot långivaren, vilket föranlett långivarens övertagande, enligt tidningens källor.

Vem som är långivaren är inte bekräftat, men tidigare i veckan ska denne ha utsett en förvaltare för att ta över fastigheten via tvångsförsäljning, skriver Financial Times. Byggnaden, en 26 våningar hög skyskrapa i Hongkong, har ett värde på 1,2 miljarder dollar.

Evergrande hamnade i trångmål i september 2021, när en plötslig konkurs hotade verksamheten på grund av bristande likviditet i Kinas fastighetssektor, vilket ledde till en rekonstruktion. Bolaget hade då skulder på motsvarande 300 miljarder dollar. I januari meddelades bolagets kreditorer att en preliminär plan för att avsluta rekonstruktionen av bolaget skulle presenteras i juli. Någon sådan plan har dock ännu inte offentliggjorts.

Det är inte heller första gången Evergrandes tillgångar närmar sig tvångsförsäljning. Den amerikanska kapitalförvaltaren Oaktree Capital tog tidigare i år över två tillgångar efter att lån förfallit.

Fastighetsutvecklarens aktie har varit handelsstoppad sedan i mars.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Svepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.