torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Analys

Bolagsförvärv spås fortsatt driva transaktionsmarknaden – Savills

Publicerad: 3 januari 2022, 13:07

Foto: Delmaine Donson

Fjolåret avslutades med rekordmånga företagsaffärer i fastighetssektorn när det förra transaktionsrekordet passerades redan i september. För 2022 spår fastighetsrådgivaren Savills ett något lugnare år.

Ämnen i artikeln:

Savills

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Hela 50 procent av den rekordstora transaktionsvolymen på den kommersiella fastighetsmarknaden 2021 var företagsförvärv. Totalt genomfördes 18 så kallade M&A-transaktioner, vilket kan jämföras med snittet om tre affärer per år för perioden 2017–2020, uppger Savills.

– Det beror på en hög konkurrenskraft. Det finns relativt många fastighetsbolag sett till marknadens storlek, vilket lockar både svenska och utländska investerare att hitta synergier i sina befintliga portföljer, kommenterar bolagets analyschef Maryrose David.

Savills bedömer att investeringsmarknaden även kommer att präglas av fler sammanslagningar på börsen, men utan att antalet fastighetsbolag blir färre. M&A-affärer väntas även inom fler segment.  

Transaktionsvolymen passerade redan i september 2019 års rekord och uppgick vid årsskiftet till cirka 350 miljarder kronor. Andelen utländska investeringar motsvarar cirka 81 miljarder kronor, vilket är cirka 75 procent högre än snittet för de senaste fem åren.

Svenska utlandsinvesteringar slog också rekord under året. Svenska bolag investerade nästan 10 miljarder euro i Europa under årets första tre kvartal vilket var högst i Europa. 

– Det beror på riskdiversifiering och möjligheten för svenska investerare att uppnå högre avkastning, säger Carolina Herling, transaktionschef på Savills.

Även prognosen för i år ser ljus ut. 

– Vi ser ett fortsatt gynnsamt klimat för fastighetsinvesteringar eftersom tillgången på både eget och lånat kapital är god, låga finansieringskostnader och hög investeringsvilja. Det finns ett stort inflöde av utländskt kapital, vilket tyder på en fortsatt stor konkurrens och höga transaktionsvolymer under 2022, säger Maryrose David.

Savills förutspår att transaktionsvolymen för 2022 kommer att uppgå till 250 miljarder kronor, vilket i så fall blir den näst högsta volymen som någonsin har uppmätts.

Mer om beräkningen

• M&A står för Mergers and Acquisitions. I Savills definition av M&A-transaktioner ingår två affärstyper: traditionella M&A-transaktioner, som avser konsolidering av företag och dess tillgångar, samt investering/förvärv av fastighetsbolag, som motsvarar en andel om minst 10 procent. Samtliga volymer avser det underliggande fastighetsvärdet.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev