Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Återhämtning – men fortsatt osäkra tider för kontor

Publicerad: 12 april 2022, 11:07

Tor Borg, analyschef på Citymark Analys.

Foto: Teresa Ahola, Anette Jansson-Bougt

Citymarks analys av kontorsmarknaden i Stockholm, Göteborg och Malmö pekar på ökad stabilitet, trots ökade vakansgrader det senaste halvåret. Men ovissheten framåt är stor.


Ämnen i artikeln:

Tor BorgCoronaviruset

– Just nu är arbetsmarknaden för kontor stark, men ingen vet hur marknaden kommer att reagera på det nya arbetssättet med minskad kontorsnärvaro i spåren av pandemin, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys. 

Hyresmarknaden för kontor i Malmö är stabil. Vakansgraden har visserligen ökat till drygt 9 procent det senaste halvåret, men är mindre än för ett år sedan. Jämfört med Stockholm och Göteborg har vakansgraden dessutom överlag varit högre i Malmö de senaste tio åren.

Läs även: Max Barclay om fastighetsmarknaden efter pandemin: ”Kontoren kommer att överleva”

– Malmö har kommit något lindrigare undan än de andra under pandemin. Att döma av uthyrningen finns det efterfrågan på mindre lokaler medan större uthyrningar varit mer sällsynta de senaste två åren. Det kan även bli svårare att hitta hyresgäster till äldre, omoderna lokaler i ogynnsamma lägen framöver, säger Tor Borg.

Grafik: Citymark Analys

Slutsatsen är att det nya arbetssättet, fler nya kontor och en dämpad konjunktursutveckling kommer att utmana samtliga tre kontorsmarknader framåt. 

– I Göteborg blir det svårt att svälja all kommande nyproduktion. Vi räknar därför med fortsatt höga eller högre vakansgrader, säger Tor Borg.

Läs även: Vakansgraden ökat för kontor – men ”sannolikt att nettouthyrningen ökar framöver”

Vakansgraden i centrala Göteborg uppgår till drygt 8 procent, vilket är en tydlig uppgång sedan i höstas. Siffran för Stockholm har däremot planat ut till strax under 7 procent, enligt Citymarks siffror.

– Även om ovissheten lever kvar så börjar allt fler företag formulera en lokalstrategi för framtiden och agera efter den. Det är därför sannolikt att nettouthyrningen ökar i Stockholm framöver, om inte konjunkturläget försämras alltför drastiskt, säger Tor Borg. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Tor BorgCoronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.