Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Analys: Aggressiva räntehöjningar från Riksbanken tynger bostadsmarknaden

Publicerad: 20 juli 2022, 10:15

Foto: Getty Images

Bostadspriserna kommer att fortsätta nedåt av Riksbankens aggressiva räntehöjningar, uppger analytiker till Valueguard som presenterar kraftigt fallande bostadspriser för juni månad – där Stockholm drabbats värst.

Ämnen i artikeln:

RiksbankenValueguard

ND


”Den tidigare heta bostadsmarknaden kyls ned snabbt. Bostadsköpare har reviderat sina prisförväntningar till följd av högre bolåneräntor och svagare realinkomstökningar. Det är värt att åter betona: Riksbanken kommer att fortsätta höja räntorna – på bekostnad av tillväxt och bostadsmarknad – tills inflationen dämpas. Vi förväntar oss en fortsatt nedgång för bostadspriserna kommande månader”, skriver Anders Bergvall, seniorekonom vid Handelsbanken, i en kommentar.

Handelsbankens prognos är sedan tidigare att priserna totalt ska sjunka 10 procent, men Anders Bergvall påpekar att de snabbt stigande bolåneräntorna gör att den prognosen kan komma att få revideras till en större nedgång.

Läs även: Byggstarterna rullar på trots motvind – men inbromsning väntar

Valueguards HOX-index över de svenska bostadspriserna föll med hela 3,8 procent mellan maj och juni, vilket motsvarar -2,2 procent säsongsrensat. Under första halvan av juli ser nedgången dessutom ut att ha fortsatt, med priserna på bostadsrätter ned 3,7 procent i Stockholm och 2,6 procent i Göteborg.

Priserna har sjunkit totalt 5,8 procent från toppen i mars och är nu negativa även på årsbasis, med HOX-index ned 0,5 procent från juni 2021.

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist konstaterar att prisfallet på bostäder accelererade i juni och dessutom fortsatt under första halvan av hälften av juli, där marknaden reagerat starkt negativt på Riksbankens räntehöjningar, stigande boräntor och urholkad köpkraft.

”I negativa vågskålen ligger att vi tror på en än mer aggressiv räntepolitik från Riksbanken efter sommaren – och sätter 25 procent sannolikhet för en 'brandkårshöjning' innan nästa ordinarie möte. I positiva prisvågskålen återfinns att 70 procent av alla kommuner rapporterar bostadsbrist samtidigt som byggandet är på väg ned”, skriver han i bankens morgonbrev.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev